Civil szemmel

Norvégminta

Mire jó a civil társadalom?

2015. július 05. - Norvegminta

Találkozások a Norvégminta Fesztiválon

alkotas_norvegminta_fesztival.jpg

A budapesti Dürlinben június 26-án és 27-én több mint 80 hazai és külföldi civil szervezet önkéntesei találkoztak egymással és a társadalom számos tagjával, aki kíváncsi volt a munkájukra. A fesztiválon játékos helyzetek, gyakorlatok, közös alkotás, vita, rádiózás, közösségi főzés, kulturális programok és a város eltérő arcait bemutató tematikus séták mutatták meg, hogy milyen színes a civil társadalom, és milyen változatos eszközökkel tudja javítani életünket, képviselni érdekeinek, illetve összehozni minket, akik sokszor távol érezzük magunkat egymástól.

Számos rendezvény gyűjti össze a civileket – általában tematikusan zöldeket, roma szervezeteket, vagy éppen emberjogi kezdeményezéseket. A Norvégmintán azonban a legeltérőbb civilek voltak jelen. Ez azért is fontos, mert senkinek az élete nem csak arról szól, hogy környezetvédő, hogy roma, vagy, hogy fontosnak tartja az emberi jogokat. Az eltérő szempontok és eszközök találkozása számos találkozásnak és együttműködési lehetőségnek adott teret. A fiatalokkal dolgozó amatőr színházi formáció – például – összetalálkozhatott a szegényeket képviselő szervezettel, akik így a jövőben már nem csak fizikai javakat, hanem színházi előadásokat is el tudnak vinni a legszegényebb falvakba.

probatetel_norvegminta_fesztival_118.jpg

A szervezetek találkozásai mellett fontos volt, hogy itt nem csak a vezetők voltak jelen, hanem a nagyon sokszínű célcsoportok tagjai – roma fiatalok, vidéki asszonyok, kerekesszékesek, idősek, látássérültek, szexmunkások, felépült droghasználók vagy éppen közmunkások. Mivel mindenki valamilyen szempontból más volt a többi résztvevőnél – és mivel mindenki saját maga is adni tudott valamit a többieknek (finom falatokat, beszélgetést, játékot, megerősítést) – senki nem érezhette kívülállónak, csodabogárnak magát – hanem aktív állampolgárnak, aki alakítani tudja a környezetét, saját és társai életét.

A Fesztiválon nem bújt senki unalmas prezentációk, szórólaphalmok vagy érthetetlen szaknyelv mögé. A hangsúly a találkozáson, a beszélgetésen, a játékon volt, illetve azon, hogy minden résztvevő közelebb hozza a többiekhez a saját ügyeit, a mindennapi kihívásait és eszközeit mások számára is érthető, átélhető módon.

jatek_norvegminta_fesztival.JPG

A fesztiválon két nap alatt megfordult több mint 1000 résztvevő nem nevezhető tömegnek. A családias rendezvényen azonban lehetőség volt arra, hogy bárki nyugodtan elbeszélgessen egy tál étel mellett – amit szintén civil közösségek tagjai készítettek a résztvevők számára. Bár az ország eltérő pontjairól, eltérő háttérrel, értékekkel, kommunikációs kultúrával érkező emberek fesztiváloztak együtt, a közös cél mindenkit összekovácsolt, és a sok nehézség ellenére, amellyel a szervezetek és az embereke egyaránt naponta szembesülnek, mosolygós arcok fogadták az érdeklődőket. Az egyik látogató asszony – aki egy hete került kerekesszékbe – is érdeklődve, mosolyogva látogatta a programokat, összetalálkozott olyan szervezettel, melynek tagjai mind szakmailag, mind emberileg remélhetően segíteni tudják majd abban, hogy a nehézségek ellenére is megtalálja azt, ami örömet okoz neki, és amiben hasznos lehet.

a_fesztival_mindenkie_norvegminta_fesztival.jpg

Két nap rövid idő, 80 szervezet nem az egész hazai civil társadalom – de a Norvégminta Fesztivál megmutatta, hogy érdemes játékosan, nyitottan egymás felé fordulniuk az eltérő szervezeteknek és a világot máshogyan látó embereknek. Hogy mindannyian tudunk tanulni valamit a másiktól, és mindannyian alakítani tudjuk a világot. Talán néha úgy érezzük nincs elég lehetőségünk, túl sok a nehézség, de ha egy pillanatig hajlandóak vagyunk lazítani, odafordulni a másik felé, akkor kaphatunk hasznos ötleteket, megerősítést, energiát, ami továbbvisz minket az aktív állampolgárok sokszor rögös, de annál tartalmasabb útján.

kozos_etkezes_norvegminta_fesztival.jpg

fotók: Gámán Zsuzsa

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr467596954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása