Civil szemmel

Norvégminta

Iskola Múzeum Oslo belvárosában

2015. október 27. - Norvegminta

school_museum.jpg

Garantált élmény minden korosztálynak a város legrégebbi általános iskolájának a szomszédságában. Az odalátogatók számára még hitelesebbé teszi a látottakat, hogy ez a múzeum az egykori iskolaigazgató rezidenciájában került kialakításra, míg a szomszédos épület már több mint 100 éve általános iskolaként működik. 

A három korhűen berendezett osztályteremben a korabeli tanszereken, bútorzaton és a gyerekek alkotásain keresztül szemlélhetjük meg, milyen körülmények között okosodtak norvég kortársaink dédszülei, szülei, illetve ők maguk. Kézbe vehetünk palatáblát, fakanalat, kézi gyalut, ellenőrzőt, iskolai uniformist, megcsodálhatjuk a háti iskolatáskák törzsfejlődését is. 

Meglepve léptünk be az 1960-as éveket idéző tanterembe, mert az asztalok nem a megszokott frontális oktatási módszer szerint voltak beállítva, hanem  inkább amerikai családi filmeket idézően csoportmunkához összetolt 'asztal-szigetek' látványa fogadott. Pedagógus kollégákkal csodálkozva beszélgettük, hogy ezek szerint a 'csapatmunka’ nem is a 21. század találmánya. 

Hogy az oktatásban előnyösebb-e ha a fiúk-lányok egy osztályba járnak; hogy külön fiús és lányos technikaórákat szervez az iskola; hogy van-e helye a női tanítóknak a közoktatásban; hogy erősíti-e az összetartozás élményét az iskolai egyenruha; hogy hasznos-e a fenyítőpálca és a szombati iskolába járás?- a múzeum bejárása közben felvetődő kérdések megválaszolását rábízom a kedves olvasókra. 

Ami mindenképpen érdekessé teszi a múzeumot, az az interaktivitás. Rendszeresen szerveznek programokat iskolás csoportoknak, ahol nem csak passzívan szemlélődhetnek a fiatalok, hanem beöltözhetnek, szerepekbe bújhatnak, vitatkozhatnak, alkothatnak, hogy jobban megismerhessék és megtanulhassák az oktatás fejlődését-változását. De büszkén állíthatjuk: Magyarországon is az interaktivitás irányába mozdulnak a fiatalokat célzó kiállítások és múzeumok. 

Sokat fejlődött az oktatástechnika is az elmúlt évszázadban. Ennek ékes bizonyítéka, hogy dédapánk még palatáblát fogott a kezében, gyermekeink pedig már táblagépeken juthatnak hozzá a tananyaghoz...

Varjú Brigitta - Iskolakultúráért - Esélyteremtéséért Egyesület

 

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr218026032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása