Civil szemmel

Norvégminta

Kinek tejelnek milliókat a szexmunkások?

2016. február 15. - Norvegminta

szexworker.jpg

Nem csak a futtatók és gengszterek azok, akik éves szinten akár tíz milliót is leakasztanak egyetlen szexmunkásról, hanem a rend szilárd őrei, akik három éve akár 300 ezer Ft-os bírságot is kiróhatnak akár naponta többször is. A Szexmunkásos Érdekvédelmi Egyesülete által nemrég létrehozott erőszaktérkép számos joghézagra, visszaélésre, diszkriminációra felhívja a figyelmet, melyek az élet minden területén érdemtelenül kínokat okoznak azoknak a lányoknak és fiúknak, akik többségükben egyébként sem azért választották ezt a szakmát, mert a rengeteg remek lehetőség közül ez volt nekik a legszimpatikusabb.

A szexuális szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályok és gyakorlat évek óta abszurd helyzetet teremt azoknak az embereknek, akik azt a –  Magyarországon legális – foglalkozást választják, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak másoknak. A szexmunka ugyanis legális, sőt, az érintettnek ki is kell váltania a vállalkozói igazolványt, ugyanakkor ez az egyetlen vállalkozás, amit az ember csak a saját tulajdonú lakásában folytathat, bérleményben nem. De ha esetleg van kiskorú gyereke, akkor ott sem, hanem csak egy másik – szintén saját tulajdonában lévő lakásban. Ez a helyzet teljesen életszerűtlen – a legtöbb lánynak valószínűleg eszébe se jutna, hogy ezt a szakmát űzze, ha egy vagy akár több lakása is lenne. A másik lehetőség ugyebár az utca, ahol elméletileg lehet – ha nem is dolgozni – de találkozni a klienssel – azonban a törvényi szabályozás ellenére a legtöbb magyar önkormányzat máig nem állapított meg türelmi zónákat a saját területén. Ez mulasztásos törvénysértésnek minősül – amiért például Ausztriában akár fel is oszlathatnak az önkormányzatot, nálunk viszont talán a papír mindent kibír, és a valóságban sok minden jogszerűtlenség felett szemet tudunk hajtani.

szexe_infografika.jpg

Persze csak akkor, ha a jogsértést magas státussal bíró polgár vagy maga az intézményrendszer követi el. A szexmunkások helyzetében pont ellenkező a helyzet. Mivel nem tisztázott hol lehet állni, és hol nem, sokszor olyan ingatlanok kínos közelségére hivatkoznak a rendőrök a bírság kiszabásakor, mint egy vasútállomás – ami igaz évek óta nem üzemel, be is van deszkázva, és senki nem jár a környékén sem. Ha pedig nincs a közelben még ehhez hasonló objektum sem, ami miatt magát a helyszínt lehetne problémássá tenni, akkor lehet találni más ürügyeket is. Az egyik szexmunkás például építkezési törmelék mellett állt, őt szemetelés miatt bírságolta meg a rendőr, egy másik pedig az út mellett, a füvön ácsorgott amikor magához intette a rendőr, majd amikor az útra lépett, azért bírságolta meg, mert „betonra lépni tilos!”.

A szabálysértési csekkek sorban érkeznek, és utána következhet az érintett leültetése – aki igazából egy legális szakma gyakorlója, nem drogdíler vagy embercsempész! És a börtönben is érkeznek tovább a korábbra datált csekkek, így a lánynak még arra sincs esélye, hogy dolgozzon közbe, és befizesse a kérdésesen megalapozottságú büntetéseket.

2012 előtt a hasonló eseteket még a bíróság vizsgálta, ma viszont már a rendőr maga dönthet. Hogy mi a motivációja abban, hogy minél több szexmunkást megbüntessen, arra vonatkozóan csak találgatni lehet – a rendőrök teljesítményét értékelő szempontrendszerekre ugyanis nem lehet rálátni. Nem tudjuk pontosan, hogy mennyiben elvárás a szexmunkások zaklatása, illetve hány forint bírság kirovásáért jár bónusz vagy előléptetés. Az viszont biztos, hogy a bírság egy része a rendőrség zsebét gazdagítja. Így a szexmunkások, akik az egyik legmegvetettebb szakma gyakorlói, és az életük számos területén szembesülnek erőszakkal és megkülönböztetéssel – a futtatók és gengszterek mellett a rendőrséget is támogatják.

Az egyesület szeretné, ha a jogszabályi környezet végre átláthatóvá és következetessé válna. Ha végre döntés születne, hogy a legális vállalkozók tevékenységét szűkebb területre szeretnék koncentrálni (valóban létező türelmi zónák), vagy inkább az a cél, hogy mindenütt hasonló arányban lehessenek jelen. Az a cél, hogy ne az utcán ácsorogjanak a szexmunkások (ami az ingatlanbérlés legalizálásával elérhető legyen), vagy, hogy az utcákon dolgozzanak. Döntések és következetes gyakorlat nélkül azonban a helyzet egyre méltatlanabbá válik.

piros_esernyok.jpg

Persze a szexmunkások nem túl népszerűek, sokak szerint bármi jogtalanság éri őket, arra biztos, hogy rászolgáltak. Ugyanakkor, ahogy más embereket, ennek a csoportnak a tagjait sem érdemes démonizálni. Nem bűnözők, adózó állampolgárok, gyerekeiket nevelő anyák, szüleiket támogató lányok és fiúk – akik ugyanúgy méltóak az emberi életre az alapvető emberi jogokra, mint bárki más. Ők azonban, sok más szakma képviselőivel ellentétben nem csak munkaidőben szembesülnek a munkájukhoz kapcsolódó nehézségekkel, hátrányokkal, hanem akkor is, ha orvoshoz mennek, akkor is, ha családtagokat látogatnak, akkor is, ha lakást keresnek, és akkor is, ha csak végig mennek az utcán. Ne álltassuk magunkat hát azzal, hogy a szexmunkások minden szenvedéséért csak a futtatók, a kliensek, illetve ők maguk a felelősök – bármennyire is nem szeretnénk szembe nézni a ténnyel, ez is egy olyan társadalmi ügy, mint a többi, nekünk magunknak is van felelősségünk.

Aki az erőszaktérkép történeteit megismeri, valamint a kapcsolódó videókat megnézi, talán saját maga is jobban megérti a helyzetüket azoknak, akik a testüket árulják.

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr668384824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megatoner.hu · http://megatoner.hu 2016.02.16. 08:22:02

kit érdekel ez a sok szakadék odvas kóóórva.

sas70 2016.02.16. 08:53:52

@BircaHang Média: Persze, mert ők hozták a szar, betarthatatlan törvényeket maguknak és nem az álszent balfaszok, akik igénybe veszik a szolgáltatásaikat!

manager2008 2016.02.16. 09:00:07

Hollandiában láttam olyan kis telepeket, ahol a prosti bérel egy pici lakást, van biztonsági őrség (őt védik), kiskorúak nem mehetnek be, a városlakók nem látnak semmit, és ott végzik a feladatukat a lányok.A kis lakásért (van nagy ablaka) fizet egy bért, és ezzel az adót is kifizeti. Működik, probléma nincs. Minek ez a marhaság ami itt folyik? Kinek jó ez? Ja ahogy le van írva a cikkben azoknak. Az önkormányzatnak lenne hatalmas bevétele kerületenként, stb.

2016.02.16. 09:06:55

Valahol érthető egy kormányzati törekvés az ilyen jelenségek viszaszorítására. Ugyanakkor ez a "cél szentesíti az eszközt" szemlélet nagyon veszélyes lehet, ha elkezdik nyakló nélkül alkalmazni. Mi van, ha holnap a rágógumizók, hosszú hajúak, hátizsákot cipelők, banyatankot húzók, diszperzifoltos munkaruhában járók, , nakkendősok, nyakkendő nélküliek válnak pártunk és kormányuk szemében nemkívánatossá?

manager2008 2016.02.16. 09:13:05

@pityókabor sommelier: A jelenséget soha nem sikerült visszaszorítani és nem is lehet, tehát ez egy álszent hozzáállás. A hatalom képviselői is igénybeveszik a szolgáltatásokat, mert nincs szegényeknek idejük másra :) pld.udvarolni stb. A mostani helyzetnél a kupleráj nem jobb mert ott is kiszolgáltatottak, a holland módszer becsületes. Nincs kizsákmányolás mert a"vállakozó" egyedül is képes dolgozni. Ahol védelemre szorul az már baj. A rendőr is zsarolhat.

2016.02.16. 09:19:12

"Nem bűnözők, adózó állampolgárok"
első igaz, második hazugság. Ez a kiegyensúlyozott tájékoztatás elve :-)

2016.02.16. 09:24:36

@pityókabor sommelier: ezt hívják szalmabáb érvelésnek, amikor egy általad elképzelt, irreális és eltúlzott helyzetet bevonsz a realitás mezőjébe, a "mi lenne ha" csúsztatással.
Ez torz világnézet, a banyatankosokat nem fogják vegzálni, meg a sárga nyakkendősöket se. Jobb szöveget találj ki :-)

Medgar 2016.02.16. 09:33:34

@pityókabor sommelier: Tehát téged ugyanúgy zavarna, ha három nyakkendős lenne a szomszédban mintha három kurva?

shred 2016.02.16. 09:41:00

És vajon mekkora számban fordulnak elő olyan esetek, amikor a rendőr egy ingyen menet fejében eltekint a büntetéstől.

psmith 2016.02.16. 09:47:46

@Kulics: ÁFÁ-t ők is fizetnek

guy 2016.02.16. 10:48:26

Sajnos nem lehet legalizálni a tevékenységüket, mivel a szabályozás már kialakult, és nincs olyan nagy pénzről szó, hogy a parlament - népszerűségvesztést kockáztatva - érdemben foglalkozna az üggyel.

SadRedBucket 2016.02.16. 10:56:25

Ha (bérelt) lakásban, vagy megfelelően kijelölt helyen dogloznának, szem előtt sem lennének annak akit ez nem foglalkoztat.
Aki a helyzet jelenlegi fentartásán (utcai jelenlétre kérnyszerítés a lakásbérlés kriminalizálásával) vagy szigorításán munkálkodik vagy azt támogatja, az vagy egy megbolondított birka vagy egy perverz képmutató (vagy mindkettő egyben, talán ez a leggyakoribb). Sajnos a perverz képmutató birkák jelentős száma miatt nem lehet változásra számítani ebben az országban, ezt kell elviselni azoknak is, akiknek van fontosabb gondja/dolga is mint a szexmunkások b*szogatása. És ez valósabb és fájóbb probléma, mint az utcán álló szerencsétlenek látványa.

Punxsutawney Mormota 2016.02.16. 11:23:23

@Medgar: Három nyakkendős sokkal nagyobb tetű tud lenni, mint egy tucat kurva.

Punxsutawney Mormota 2016.02.16. 11:37:55

@SadRedBucket: Nem a lakásbérlést kriminalizálják, hanem a bérbeadót. Abban a pillanatban, ahogy a lakás tulajdonásának tudomására hozzák, hogy milyen tevékenység folyik a lakásban köteles felmondani a bérleti szerződést azonnali hatállyal, különben a prostitúció elősegítése (Btk 201. I. szakasz) törvényi tényállás kimerítése miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel van fenyegetve.
Ugyanez a helyzet, hogy ha több lány van egy lakásban. Kínosan ügyelniük kell arra, hogy a szerződés szerint mindenki egyenlő arányban legyen a szerződésben, mert ha csak egy lány van a bérleményben hivatalosan, viszont még egy vagy még kettő vagy akárhány lány dolgozik ott, akkor már bordélyház vezetéséért veszik elő, amit évig rendel büntetni az életrevaló törvényhozó.

Punxsutawney Mormota 2016.02.16. 11:58:23

@Medgar: Degenárált sokadik gerenrációs értelmiségiek között lakom, ami még akkor is zavaró, hogy ha telekméretek miatt minden szomszédom 80-100 méterre van. Két ügyvéd szomszéd kartárs 4 és fél éven át pereskedett 7,47 cm széles teleksáv miatt, ami máshogy lett kijelölve, mint ahogy a telekkönyvben szerepel.

Ehhez képest, ha 3 kurva beköltözik a szomszédomba, mi történik? A telkek mérete és a háromméteres sövényem miatt nem látom és nem hallom őket. Az erkölcsi szinvonalat pedig a fentiekhez hasonló eset miatt nem húzzák le.

inebhedj - szerintem 2016.02.16. 13:37:10

@guy:

Ami azt illeti, éppen fordítva, elég nagy pénzről van szó (ez még inkább hozzájárul a kriminalizálási / félkriminalizálási hozzáálláshoz, mintha zsebpénzről beszélnénk, valamint ne felejtkezzünk el az önkéntesen vállalt és jelen helyzet előidézéséért szintén felelős nemzetközi elkötelezettségeinkről) .

A legalsó "szolgáltatási szektorban"* (önként illetve hivatásként!) dolgozó (amúgy akár fiatalkorú) saját keresete 80-100 ezer Ft-tól indul (naponta).

(* másnéven: országúti)

mézesmackócskácska 2016.02.16. 14:03:21

Ez egy álszent szar kormány... ez a nyalunk az egyháznak fosadék... nekem egy vak kommondoros Fideszes köcsög ne ugráljon... a nőnek az a dolga, hogy szüljön... ehhez szex kell... na ezek a lányok pont a Fideszt segítik a célban... én nem is értem :D :D :D
Röhej...
Egyébként pedig köszönje meg a társadalom amit alkotott magának. Nézzük csak:
- Ki a fene akarja a családdal járó hátrányokat
- Ha van akkor max a CSOK miatt azt szevasz
- A szolgáltatás itt tiszta: fizetsz x pénzt x időért..... vajon ahhoz mennyi pénzt, és legfőképp időt kell elcseszni, hogy összeszedj egy nőt, illetve végre szexelhess az asszonnyal... nos ez hatékonyabb...
Szóval utcalányok voltak, vannak, és lesznek is....

Az álszent picsogást meg temessük már...
Ja, és azzal, hogy megbüntetik, csak arra kényszerítik, hogy tovább csinálja elvégre ebből fizeti ki. Szóval megy a duma, de közben csupán a pénzlehúzás a cél... talán inkább a striciket kéne rommá verni...

sas70 2016.02.16. 14:05:04

@shred: El sem tudok ilyet képzelni! :-)

2016.02.16. 14:18:52

@Kulics: @Medgar: Nekem a módszerrel van bajom. Egyébként már volt olyan hogy regnáló hatalom kinézett magának valakit: kulák, zsidó, sváb, hippi, magyar (akiket ungur inputit-nak hívtak, mint engem is), keresztény, katolikus, protestáns, stb stb. Értitek?

2016.02.16. 14:24:19

@manager2008: Egyetértek veled. Az "érthető" szóval egyébként nem az egyetértésemet akartam kifejezni, elnézést a félreértésért, lehet, azért van, mert "román" vagyok :)

2016.02.16. 14:25:29

@mézesmackócskácska: Vagy az ügyfeleket, mint a svédek. Ez az álszent, kriminalizáló hozzaállás okozza a legnagyobb kárt.

2016.02.16. 14:28:08

@mézesmackócskácska: @pityókabor sommelier: mármint az álszent fideszes hozzaállás

2016.02.16. 14:30:59

@pityókabor sommelier: igen ez sajnos átélhető példa. a hatalom ebben az országban már csak ilyen. jó messze kell menni innen.

2016.02.16. 14:38:21

@Kulics: Én nem megyek. Menjenek ők. Rácsok mögé.

Medgar 2016.02.16. 14:39:00

@pityókabor sommelier: A probléma az, hogy az egész poszt kibaszottul álszent. Az a szerencsétlen kurva menjen el kaszázni a Tescoba és akkor nem a strici jár jól hanem a Tesco tulaja, csak ő is nettó 80 000 kap...

2016.02.16. 14:44:40

@pityókabor sommelier: hiú ábránd. ez a nép ilyen diktátorokat termel ki. ha nem orbán akkor majd jön egy kovács vagy egy szabó. mindegy a személy. ez a nép ezt akarja, beteg lelkének ez felel meg, ezt rajongja.
a hallgatag tömeg pedig halkan kérődzik hozzá.

2016.02.16. 14:46:59

@Medgar: n sem hiszem feltétel nélkük, hogy ember ne legyen képes befolyásolni a saját sorsát (v.ö. a "akik többségükben egyébként sem azért választották ezt a szakmát, mert a rengeteg remek lehetőség közül ez volt nekik a legszimpatikusabb" mondattöredékkel a cikkből). Az biztos, hogy sok olyan van közöttük, aki időlegesen kényszerpályán mozog, de nem mind. Valami miatt megéri nekik. Ha így van, alkalmaznkodni kell a feltételekhez. Nekem a kormány hozzaállása mögött szemlélettel van bajom, hogy a hatalom bármilyen szabályt hozhat, és bárkikre bármit ráverhet, függetlenül általános értékektől, racionalitástól vagy bármitől. Feltételezem, te is belátod, hogy a fent említett jogszabályok kb annyira hatásosak a prostitúció és különösen a körülötte burjánzó bűnözés ellen, mint halottnak a csók.

Medgar 2016.02.16. 15:43:41

@pityókabor sommelier: A probléma az, hogy a blog a jelenlegi kormányon kér számon évtizedes problémákat. Ha dekriminalizálják a prostituciót mit old meg? Emelni fogják a tarifát? Nem lesznek stricik? Adózni fognak? Eltűnik ez a réteg?

Mert a "kurvatársadalom" legaljáról beszélünk.

2016.02.16. 17:07:24

@Medgar: Az tény, hogy a korábbi kormány legalább békén hagyta őket, és nem adott a "közeg" kezébe ilyen erős, a visszaélésekre gyakorlatilag korlátlan lehetőségeket nyújtó eszközöket. Nem tudom, ezt a problémát (ha egyáltalán az) hogyan lehet megoldani, nem is érdekel. Engem csak az zavar, hogy, ha itt önkény van, az akkor holnap ez élet más területén is felbukanhat.

mézesmackócskácska 2016.02.17. 14:20:28

@Medgar: igen menjen a Tesco-ba dolgozni... ez a tipikus homokba dugom a fejem.... hahó a jövő kopogtat azt ajtón... tessék kinyitni...
Kurvák voltak, vannak, és lesznek... vedd már észre akinek strici az apja, és kurva az anyja abból strici, vagy kurva lesz... ezen maximum az oktatással lehet segíteni... persze a Fidesz azt is szétcseszte... jobban mint amennyire volt...

Medgar 2016.02.17. 15:52:50

@mézesmackócskácska: Hagyjuk már ezt az áldozat szöveget. Igen van köztük az is, de a többség egyszerűen a white trasht képviseli.
süti beállítások módosítása