Civil szemmel

Norvégminta

Eldugott falvakban sincs lehetetlen

2017. március 14. - Norvegminta

Benkő Fruzsina szociális munkásként érkezett három éve Perére a borsod megyei faluba, ahol azóta a helyiek és távolról érkező önkéntesek segítségével jelentős változások indultak el. 

Hová lett a polgármester fia?

A Zóna nyomozójátékban egy ismeretlen város gettójában keresik a résztvevők a vezető eltűnt kamasz fiát. A több helyszínen játszódó játék során az elkülönített város lakóival - vakokkal, romákkal, melegekkel, hajléktalanokkal - találkoznak, és tőlük szereznek infókat, nyomokat. A játék végére a csoporttagok sötét titkokra derítenek fényt, itt már csak az a kérdés, mihez kezdenek mindezzel.

Tovább

Hogyan reagáljunk a velünk szembeni előítéletekre?

 

A Kóstolda projekt keretében a Színes Gyöngyök Egyesület számos munkatársa, önkéntese, roma lányok és asszonyok bizonyíthatták, hogy meg tudják valósítani az álmaikat, amikor megnyitották a lakáséttermet, ami  most már pályázati támogatás nélkül, a vendégek adományaiból is fenn tudja tartani magát.

"Civil Szemmel" videóverseny

Szavazz te is!

civil_szemmel_verseny_foto.jpg 

Nem elég, ha végezzük a munkánkat, az is fontos, hogy megmutassuk az eredményeinket. A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott több száz projekt közül most egy tucatba videókon keresztül kaphatunk betekintést. A versenyben induló videók közül a legnépszerűbbek díjat fognak nyerni. A te szavazatod is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetek munkája még hatékonyabbá válhasson.

Tovább

Nők a kamera mögött

woman_camera.jpg

Bár a civil szervezetek jelentős része újszerűen s eredményesen foglalkozik fontos társadalmi problémákkal, ugyanakkor mindezt gyakran nem tudják megfelelően kommunikálni. Erre a jelenségre figyelt fel a Palantír Film Alapítvány, amely 10 hónapos vizuális kommunikációs képzés révén nyújtott női érdekérvényesítő szervezeteknek új ismereteket, egyszerű technikákat. A programról készült dokumentumfilm nyilvános bemutatója június 2-án lesz.

Tovább

Mi van a rácson túl?

21_e.jpg

fotó: Pápai Tamás

A börtönök zárt világából frissen szabadult embereknek számos kihívással kell szembesülniük. Munkát találni, hogy ne kerüljenek ismét vissza, újra építeni az emberi kapcsolataikat, illetve újakat kialakítani, mert az odabent eltöltött évek során nem csak bennük, de körülöttük is sok minden megváltozott. „Ha két hétre elmész nyaralni, akkor is azt érzed, hogy átalakult a város. Hát akkor el tudod képzelni, milyen lehet 10 év után újra bejárni Budapestet?” – veti fel a kérdést Dobos Péter, aki, amikor a váci börtönből hazafelé megérkezett a Nyugati Pályaudvarra, elszédült a rengeteg arctól és ingertől, ami hirtelen körül vette. Az Adj Hangot Egyesület „Ez már a szabadság?” kezdeményezése keretében nyolc volt fogvatartottnak adott fényképezőgépet és fotózási ismereteket, hogy képeken keresztül mutassák be a számtalan érzést, gondolatot és helyzetet, amelyekkel szabadulásuk után szembesülhettek.

Tovább

Segíts Magadon!

csoportmunka.jpg

A roma fiatalok jövője – többek között – saját önszerveződésüktől is függ. A MORE roma- zsidó ifjúsági vezetőképző tréning záró táborára 20 hónapos együttműködés után került sor. Ez alatt a sajókazai és alsózsolcai Dr. Ámbédkar Iskola többségben roma diákjai vettek részt foglalkozásokon, képzéseken, melyeknek célja az önszerveződés elősegítése volt.

Tovább
süti beállítások módosítása