Civil szemmel

Norvégminta

És te jó vagy rossz vagy?

2015. június 12. - norvégnonó

 Valójában nem számít, hogy mit válaszolsz. Mert ki is a jó, és ki a rossz? Ki az, aki nem követett el még hibát vagy bűnt, és ki az, akinek nem volt még jó cselekedete? Nem ez a legfontosabb ott, ahol az igazi embert nézed. A boldogságot keresi mindenki, te is, és a bűnt elkövetett emberek is. Ördög és Pokol, amelyet mindenki bejár. Tragédiák, álmok, vágyak, szétszakított családok. Az előadások, ahol a fogvatartott apák megmutathatják gyermekeiknek, hogy mire képesek. Sárkánnyá, boszorkánnyá, kutyává válnak, jelen vannak, mesélnek, játszanak, és büszkén mutatják meg gyermekeiknek magukat.

l.png

Fotó: Halmai Gyöngyi

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön 2011 óta nyújt teret a mesekörös foglalkozásoknak, amely jelenleg a Tévelygőkért Alapítvány, Mirkó - a fogvatartottak gyermekeiért projekt keretében valósul meg. A fogvatartott apák saját életük eseményeit dolgozzák történetekké, szöveggel, zenével készül a mese, melyet saját maguk rendeznek, majd rendkívüli családi beszélő keretében évente kétszer, Karácsonykor és Húsvétkor előadnak a gyerekeiknek. Mirkó királyfi és Igazmondó Laci egy-egy különleges mesejáték címét takarják, mely segít az apáknak a család összetartásában.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön meseköre kilépve a megszokott falak közül nyilvános előadást tartott a Venyige utcai Büntetés-Végrehajtási Intézetben, ezáltal bepillantást kaphattak a civil érdeklődők is a börtönben zajló mesekörös tevékenységről. Különböző sorsok, családok, fel nem dolgozott események és elzártság. Az élet kríziseként is felfogható börtönlét, a távolinak tűnő szabadulás sok feszültséget generál, mellyel fontos foglalkozni a börtönlét során is. Az eljátszott élettörténetek, a rossz élmények feldolgozása, a jó fordulatok megélése segít helyére tenni az események sorozatát, tisztábban látni a valóságot. A mesék megalkotásának folyamata, a felkészülés okozta izgalom, a próbák során megtapasztalt sikerélmények és a kudarcok is segítenek feldolgozni az emlékeket, fejlesztik a stressztűrő képességet, önismeretet. A legfontosabb viszont maga az előadás, ami felejthetetlen élményt nyújt, erősíti a családi kapcsolatokat, és megmutatja az apát, aki játszik, aki megtesz bármit a színpadon, hogy a gyermeke büszkén nézhessen rá.

h.png

Fotó: Pfliegel Bálint

És az apa a büszkeség érzése mellett egy nagy tanítómester is. Aki megmutatja milyen az ördög és a pokol. Alá kell-e szállni mindennek a mélyére? A pénz, a hatalom mindent megold? Nem, ezek csak eszközök, amiről azt hihetjük, hogy megoldanak mindent. De akkor hol lakik a boldogság? A mesejáték is megmutatta, hogy a titok a szeretet, a kapcsolatok, aminek megélésében, fenntartásában sokat segítenek a mesekörös előadások.

Az eltelt évek során változott a csapat, többen szabadultak, új tagok kerültek be. A mostani előadás különlegessége volt, hogy két civil is játszott is zenekarban, a közös munka során jól együttdolgozott a csapat, függetlenül az őket elválasztó rácsoktól. Volt itt pénzszórás, rap, tánc, ki-ki kipróbálhatta magát, felszabadíthatta gátlásait és megmutathatta mire képes. Az előadás különlegessége pedig egy fotó volt: a boldogság kulcsát megmutató fénykép valójában is az egyik szereplő édesanyját mutatta. Hosszú út áll még Laci előtt, de már tudja, hogy merre induljon el.

A szabadulás pillanatának a vágya, az újrakezdés esélyének érzése összeköti a mesekörösöket. Mi fog történni a szabadulás után? Mi vár rájuk a börtön kapuján túl? Remélhetőleg egyre kevesebb előítélet, egy befogadásra kész társadalom, de ami a legfontosabb egy boldog gyermek, aki viszontláthatja rég nem látott édesapját.

A Norvégminta Fesztiválon is találkozni lehet az alapítvány munkatársával, illetve egy volt fogvatartottal, akik kerekasztal-beszélgetés keretében osztják meg tapasztalataikat, nézeteiket a résztvevőkkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr877536626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása