Civil szemmel

Norvégminta

Mindenki képes, csak másképpen...

2015. június 25. - gamanzsuzsa

Állj ki magadért a Norvégminta Fesztiválon!

212806.jpg

Miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként? Mire jó, és hogyan működik a közösségi forrásszerzés? Mit lehet elérni a tüntetésekkel ma Magyarországon? Mire érdemes odafigyelni a demonstrációk, köztéri megmozdulások szervezésekor? Olyan fontos kérdések ezek, amelyek mindannyiunk életét érintik, mégis sokszor kevésbé ismerjük a megfelelő válaszokat, így tehetetlenül szemléljük csak a körülöttünk kialakult helyzeteket, kiszolgáltatva magunkat másoknak. Most itt a lehetőség, hogy aki valóban tenni szeretne magáért és társaiért, feltegye ezeket a kérdéseket a Norvégminta Fesztiválon, ahol közel 80 civil szervezet munkatársa segít, hogy tudatos aktivistává válhasson!

 

Az Amnesty International Magyarország standjánál emberi jogokkal kapcsolatos kérdéseket tehetünk fel, és közösen kereshetünk választ arra, hogyan viszonyuljunk a gyűlölet-bűncselekményekre. Szombaton az Átlátszó és az Asimov Alapítvány segítségével Szaglászhatunk a közpénzek után. A Humán Platform, a Rehab Critical Mass  és A Város Mindenkié aktivistáival pedig arról beszélgethetünk, mire érdemes odafigyelni a demonstrációk, köztéri megmozdulások szervezésekor? A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének kiállításán az érintettek igazi arcát, mindennapjait ismerhetjük meg, míg a MaVan Alapítvány programján vállalkozónők beszélgetnek arról, hogy milyen ötletek, lehetőségek és nehézségek miatt/ellenére tudtak sikeres vállalkozóvá válni a mai Magyarországon.

A beszélgetések közben-és után színes programokkal várnak minden fesztiválozót a szervezők. Miközben éhségünket finom falatokkal csillapítjuk, minden standon beszélgethetünk, és megismerhetjük a civilek munkáját, amely legalább olyan változatos, mint az általuk kínált ételek. A családokat játékos foglalkozásokkal, a zenerajongókat pedig esténként ingyenes koncerttel várják a civil szerepvállalást fontosnak tartó előadók. A Parno Graszt, a ColorStar és Marge és az estéket záró Tilos DJ-k egyaránt örömmel vették, hogy egy olyan alkalmon zenélhetnek, amely a hazai civilek munkájára hívja fel a figyelmet.

 

 

 

RÉSZLETES PROGRAM

06.26. PÉNTEK

12:00-14:00

Mire jó az átláthatóság? 

K-monitorÁtlátszó - Becker András, Transparency, eDemokrácia Egyesület
Miért fontos az átláthatóság, mit tehetünk a korrupció ellen állampolgárként, civil szervezetként vagy éppen egy önkormányzat vezetőjeként?

12:00-14:00

Van-e élet a pályázatokon túl?

NIOKVan Esély AlapítványHabitat for Humanity MagyarországDialóg Egyesület
Mire jó, és hogyan működik a közösségi forrásszerzés?

 

06.27. SZOMBAT

10:00-12:00

Mit jelent a GYBCS, hogyan követjük el, hogyan leszünk áldozatai? 

Az Amnesty foglalkozásán résztvevők közösen keresnek választ arra, hogy hogyan reagálhatunk megfelelően a gyűlölet-bűncselekményekre. Regisztráció >>

12:00-14:00

Szaglássz a közpénzek után! 

Az Átlátszó és az Asimov Alapítvány oknyomozó újságírási foglalkozása fiataloknak. Regisztráció

16:00-18:00

Mitől működik egy demonstráció? 

Humán Platform - Kalocsai Kinga, Rehab Critical Mass – Kiss Csaba, Surányi Judit, A Város Mindenkié
Mit lehet elérni a tüntetésekkel ma Magyarországon? Mire érdemes odafigyelni a demonstrációk, köztéri megmozdulások szervezésekor?

18:00-20:00

Videó a valóságról 

TASZ közelmúltban készült videó válogatása számos emberi joggal kapcsolatos problémára, és állampolgári felelősségünkre hívja fel a figyelmet: ami megtörténik körülöttünk, azt rögzíthetjük, és megmutathatjuk a nagyvilágnak.

Nők, akik vállalták 

A MaVan Alapítvány programján vállalkozónők beszélgetnek arról, hogy milyen ötletek, lehetőségek és nehézségek miatt/ellenére tudtak sikeres vállalkozóvá válni a mai Magyarországon.

Szabadság, egyenlőség, párkapcsolat 

Drogprevenciós Munkacsoport kiállítása a prostitúció és a párkapcsolati bántalmazás ábrázolásán keresztül mutatja be a rejtőzködő probléma több oldalát.

Jogod van hozzá! 

Az emberi jogokkal kapcsolatos kihívásokat ismerhetjük és vitathatjuk meg az Amnesty standján.

Szexmunkás realitások 

Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének kiállításán az érintettek igazi arcát, mindennapjait ismerhetjük meg.

 

A programok ingyenesek, de a résztvevő civil szervezetek adományokat elfogadnak. 

A műhelymunkákon való részvétel regisztrációhoz kötött! 
https://goo.gl/AETVB2

A részletes program itt található: https://norvegcivilalap.hu/fesztival 

 

 

norvegminta_banner2.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr497572316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2015.06.26. 09:00:22

Még én megvárom, hogy megint benyaltok-e majd tövig a Gyurcsánynak és az MSZP-nek, mint tettétek azt eddig minden választáskor.

Ha majd azt látom 2018-ban, hogy nem, akkor esetleg majd érdekel mit mondtok.
De eddig meglehetősen egyértelműen a ballibek fiók szervezetei vagytok.

Netuddki. 2015.06.26. 09:30:39

@Trackers: Éppen olyan tolvajok vagytok mint a gyurcsány, csak sokkal, de sokkal pofátlanabbak. Egyáltalán hogyan van pofád egy korrupcióellenes blogon gyurcsányozni tolvaj fideszes?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.06.26. 11:18:57

Én csak azt várom, hogy legyen normális netes anonim űrlap, amin lehet korrupciót bejelenteni, NÉBIH-et kiküldeni ellenőrizni, NAV-tól vagyonosodási vizsgálatot kérni, munkaügyi felügyeletet (most mi a nevük?) kiküldeni. És mindezt persze úgy, hogy ne lehessen kamu bejelentésekkel megkeseríteni mások és a hatóságok dolgát...

Trackers 2015.06.26. 12:05:30

@bértrollbosszantó_kovi1970:

Éppen arról beszélek, hogy a fent említett szervezetek egyként álltak ki (2014-es választáson) az általad is tolvajnak titulált Gyurcsány és MSZP mellett.

Hiteltelenek.