Civil szemmel

Norvégminta

Vak vezet világtalant

2015. május 08. - NCTASaci

A vakok és gyengénlátók számára sok mindennapi feladat elvégzése nehézségekbe ütközik. Problémát jelent a közlekedés, a hivatalos ügyek intézése vagy akár egy egyszerű bevásárlás is. A Vakok és Gyengénlátók Csongárd Megyei Egyesülete ezért kezdeményezést indított el, amely megkönnyítené a látássérültek vásárlását.

A 'Vakbarát Üzlet' projekt keretében 80 Csongrád megyei üzlet felmérésével készítenek egy olyan objektív minősítési rendszert, ami azt vizsgálja megfelelőek-e a körülmények az adott boltban egy látássérült számára. A vizsgálat során figyelik a különböző fizikai akadályokat: kontrasztosak-e az árak, van-e a bejáratnál információs pult, be lehet-e vinni a vakvezető kutyákat, stb. A legfontosabb szempont pedig a személyes segítségnyújtás felmérése, hiszen az eladók közreműködése nélkül szinte lehetetlen feladat eligazodni egy nagyobb üzletben.

Egy vak, aliglátó vagy gyengénlátó vásárló számára kész rémálom beszerezni az alapvető élelmiszereket. Nem látják az árut, nem mindig kapnak segítséget az eladóktól és gyakran a vakvezető kutyákat be sem engedik az üzletekbe.

A programban résztvevő 14 minősítő mind látássérült és széles korosztályból választották ki őket. Az oktatási program most zárult, de már a próbavásárlások során is felmerültek problémák. Kevés eladó van egy-egy üzletben, és általánosságban kijelenthető, hogy egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy gyors segítséget nyújtsanak a fogyatékossággal élőknek. Az emberi akadálymentesítés folyamatán még sokat kell dolgozni, pedig a személyes kapcsolat kialakítása és egymás támogatása alapvető emberi tulajdonságok. Az eddig tapasztalatok alapján az üzletek nem annyira nyitottak a téma iránt, de a közvetlen környezetben egyértelműen pozitív visszajelzéseket kapott a projekt. Az összefogás ereje felbecsülhetetlen, még akkor is, ha kisebb léptékben indul el egy folyamat.

A kezdeményezés legfontosabb célkitűzése egy olyan online adatbázis létrehozása, melyből egyértelműen látszik melyik üzlet nyújt megfelelő körülményeket egy vak számára, hova érdemes ellátogatniuk, ha könnyen szeretnék elintézni az alapvető élelmiszerek, használati tárgyak beszerzését. A minősítő tanúsítvány megadásával csökken a látássérültek vásárlói kiszolgáltatottsága, jelentősen megnő a fogyasztói biztonsága, mind anyagi, mind épített környezeti, mind információs, mind erkölcsi értelemben. Kiszolgáltatott látássérültből azonos vásárlói jogokkal rendelkező, egyenrangú fogyasztóvá válik.

Létfontosságú a megfelelő kapcsolattartás és együttműködés a különböző boltokkal. A projekt keretében ajánlásokat és tanácsokat kapnak azok az üzlethelyiségek, melyek nem felelnek meg minősítési rendszer pontjainak. Ennek következtében elindulhat a párbeszéd, ami az akadálymentesített bevásárlást helyezi előtérbe.

A hosszabb távú tervek között szerepel több brossúra és hírlevél terjesztése, melyek segítségével a tagszervezetek értesülhetnek az elért eredményekről, illetve egy nyitó és záró konferencia levezetése is. A minősítés a látássérültek esetében regionális és országos szintre is fejleszthető, sőt e mintára más fogyatékossági csoportok vagy speciális fogyasztói csoportok is kialakíthatják saját rendszerüket, ezáltal is csökkentve a sérülékeny közösségek fogyasztói kiszolgáltatottságát.

süti beállítások módosítása