Civil szemmel

Norvégminta

Több rabszolga él köztünk, mint valaha

2015. május 01. - Norvegminta

slave.jpg

fotó: Anthropolis Egyesület - Modernkori rabszolgaság

Ma sokan sörrel és virslivel ünnepelhetjük, hogy többé-kevésbé méltányos körülmények között dolgozhatunk – elméletileg napi 8 órában, társadalombiztosítással, fizetett szabadsággal és a nyugdíj ígéretével. Bár az olvasók nagy része számára már olyan munkajogok és körülmények biztosítottak, amiről 150 éve még nem álmodhattak a munkavállalók, ha kicsit jobban körülnézünk, észrevehetjük, hogy mások még mindig nem szabadok. Ugyanis bár a rabszolgatartás minden országban tiltott, soha annyi rabszolga nem élt a világon, mint ma.

A Global Slavery Index szerint jelenleg 36 millió rabszolga él a Földön, közülük 36 ezren Magyarországon. Az EU országai közül ezen a téren csak Bulgáriában és Csehországban rosszabb a helyzet. A rabszolgák között leggyakrabban az olyan csoportok (pl. gyerekek, idősek, nők, kisebbségek) tagjait tarthatjuk számon, akiket diszkrimináció ér és kevés lehetőségük van érdekeiket érvényesíteni. Ugyanakkor egy középosztálybeli fiatal is emberkereskedők horgára akadhat, ha külföldi munkára adja a fejét, és kritikus vizsgálat nélkül aláír egy olyan szerződést, amely a munkavállaló szélsőséges kizsákmányolására irányul.

Egyesek adósrabszolgaként, háztartási vagy szerződéses rabszolgaként élnek köztünk, míg másokat szexuális kizsákmányolás foszt meg a szabadságuktól. Vannak, akik beleszületnek ebbe az állapotba, míg mások életük során válnak rabszolgává.

Ahhoz, hogy megelőzzük, a környezetünkben élők vagy esetleg saját magunk rabszolgává válását, hogy felfigyeljünk az esetekre, és felléphessünk ellenük, első lépésben fontos, hogy elfogadjuk – rabszolgák pedig vannak, korántsem tűntek el az emberi jogok hivatalos térnyerése által. A pedagógusok és segítő szakmákban dolgozók is találkozhatnak olyan esetekkel, amelynek felismerésekor, vagy kezelésekor eszköztelennek érzik magukat.

Az Anthropolis Egyesület: Modernkori rabszolgaság című kiadványával a probléma elméleti és gyakorlati kérdéseit járja körül, nélkülözhetetlen információkat és eszközöket nyújtva szakembereknek, akik napi munkájuk révén segíthetnek abban, hogy a jelenség terén változást érhessünk el. Addig ugyanis, amíg rabszolgák élnek közöttünk, saját jogainkat is kevésbé tudjuk jó szájízzel megünnepelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr687419050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2015.05.02. 15:54:06

maxval: biztosan ott is divat a cigányoknál, hogy csicskákat tartanak...

monddazigazatmar 2015.05.02. 16:42:18

Még jó, hogy vannak ilyen szuper szervezetek, amik hasraütéses alapon jól megbecsülik, hogy mennyi rabszolga van valahol.
És a rohadt életbe, ezért pénzt kapnak

odamondó 2015.05.02. 17:32:07

Nem rég olvastam egy cikket, hogy eszméletlen nagy tévedés azt hinni hogy régen rossz munkakörülmények voltak. A jobbágyi rendszert hozták fel példának ahol normális volt a szieszta, 50 nap éves szabadság, vasárnap és temérdek vallásos ünnep szabadnap stbstb

borzimorzi 2015.05.02. 17:38:29

@monddazigazatmar: Nyilván beszámolták a háztartásbelieket is, akik szintén nem kapnak fizetséget a háztartás vezetéséért.
Üdv:
b

különvélemény2 2015.05.02. 19:00:21

Norvégia bevételeinek közel 60%-a olaj és gáz, ehhez még hozzá lehet adni az egyéb természetes forrásokat, mint tengeri halak, vízi erőművek, stb.
Csak pár évet esetleg egy-két évtizedet kell arra várni, hogy elérjék ők is a rabszolgatartó társadalmak szintjét erkölcsi züllöttségben.
Ez egy természetes folyamat azon társadalmakban, ahol senki sem dolgozik meg a pénzéért.

2015.05.02. 20:41:02

Norvégiával mint országgal semmi bajom, de ezeket a norvégalaposokat, helsinkiseket, taszosokat bevarrhatnák már, akár koncepciós perrel is, ha máshogy nem megy. Ennyire kártékony parazitákat ki se lehetne találni, és amíg nem ballib rezsim van hatalmon, ezek nyomják az aknamunkát norvégpénzből (a szinonímákat mindenki gondolja ide a norvég helyett). Fasse akarja már ezeket a csatornatöltelékeket a hátán cipelni, akármit csinálunk, ezek csak húzzák vissza az országot.

gizmo26666 2015.05.02. 21:02:38

Lehet a közfoglalkoztatottakat értik a rabszolgák alatt, akkor viszont alulbecsülte a számukat.

dunántúli gyerek 2015.05.02. 21:33:45

kíváncsi lennék ki számít rabszolgának, és hogy jött ki a csak 36 millió.

Kína gyárt mindent a világon, ált nagyon nagyon olcsón. Csak ők 1500 millióan vannak.
süti beállítások módosítása