Civil szemmel

Norvégminta

Egy másik univerzum

2015. november 10. - Norvegminta

tram.jpg

Oslói tanulmányutunk első napján előkészítettem a tömegközlekedéshez vásárolt hetijegyet, és vártam, kivel kell hatóságosdit játszanom: a buszsofőrrel, a megállóban szobrozó ellenőrrel, esetleg valaki mással… De senki sem volt kíváncsi rá, van-e jegyem. Bizonyára létezik valamilyen ellenőrzés, ám ennek az ott töltött szűk öt nap alatt semmilyen jelét nem láttam. Adtak viszont közlekedési térképet a vásárolt jegyhez, hogy tudjam, mivel, hová, mikor.

A fenti kis szösszenet a civil szervezetekről szerzett első benyomásaimat is leírja. Egyesületet alapítani egyszerű, bonyodalmas beszámolók, könyvelők, kötelező bankszámlák csak bizonyos volumen felett szükségesek. Az állam jelentős és kiszámítható támogatást nyújt a működéshez, és cserében nem várja el az elvtelen bólogatást: az egyik nőszervezet vezetője épp egy friss kormányzati intézkedés kritikáját írta, amikor náluk jártunk. Az irodák barátságosak, tágasak, jól felszereltek, az energia nem a puszta fennmaradásra fordítódik, hanem a valóban fontos kérdésekre. Az első látogatások során azt éreztem, amit egyik vendéglátónk a Norvég Ügyvédi Kamaránál meg is fogalmazott: ez egy másik univerzum. Nem voltam biztos benne, hogy a puszta sóvárgáson túl (mennyire jó lenne ilyen közegben működni) más élmény is ér, hogy ebben az egészen másként működő világban lesz-e olyan ötlet vagy program, ami a hazai viszonyokra adaptálható. 

Mindez akkor fordult át inspirációvá, amikor az Antirasszista Központ vezetője elmondta: nagyon fontosnak tartják a pedagógusok és a tanárképzésben részt vevő diákok elérését, és erre a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetniük. Egy másik szervezetnél pedig azt tudtam meg, hogy érzékenyítésre, attitűdformálásra ők is az egyik leghatékonyabb módszernek tartják a fórumszínházat, a drámapedagógiát, a TIE -t (Theatre in Education). Komoly megerősítést jelentett számomra, hogy ebben az erős demokratikus hagyományokkal bíró, valóban jóléti államban olyan célt és eszközt tartanak fontosnak, amiért, és amivel a mi egyesületünk is dolgozik. Mert még a sokkal biztonságosabb, nyugalmasabb közegben is íly módon lehet tenni annak érdekében, hogy ne legyen gyűlöletbeszéd, diszkrimináció, kirekesztés. Ennek kapcsán néhány konkrét ötletet is sikerült begyűjtenem, amik jövőbeli projektjeinket még teljesebbé tehetnék.

Lényeges volt ezen kívül számomra a kutatások szerepe, fontossága. A saját projektünk megvalósítása arra világított rá, hogy a tudományos világban is tekintélyt kell szerezni a playback színháznak és más interaktív, dramatikus módszereknek, ha azt szeretnénk elérni, hogy ez valamikor „hivatalosan” is bekerüljön a felsőoktatásba. A norvég ernyőszervezetektől pedig elsősorban azt tanultam: mérni kell, annak érdekében, hogy az elvégzett munka hasznosságát, értékét be tudjuk mutatni a társadalomnak, a politikának, bármilyen közösségnek. E két cél természetesen nem zárja ki egymást, sőt.

Úgy tűnt, hogy számos vidéki szervezet is tart fenn irodát Oslóban (adott esetben olyan közösségi térben, ahol sok más civil szervezet is megtalálható). Ettől sajnos nagyon messze vagyunk, és a hazai ernyőszervezetek munkája sem tűnik annyira eredményesnek, mint a norvégoké. Ennek persze komoly oka a forráshiány: az elvileg ernyőszervezetként funkcionáló egyesületek elsősorban saját működésüket igyekeznek fenntartani, a vidékiek számára pedig drága és nehézkes az utazás. Lehet, hogy hallanom kellett volna a norvég helyzetről egy ottani vidéki szervezet képviselőjétől is, talán abból a szemszögből nézve kevésbé rózsás a kinti helyzet, ezt nem tudom. Ami viszont megfogalmazódott bennem, az az, hogy legalább a vidéken működő szervezeteknek kellene szorosabban együttműködni, amihez persze jól jönne egy támogatóbb állami-társadalmi közeg.

Azt, hogy nem két külön univerzumban élünk, sajnos az ott töltött öt nap végén sem éreztem… de az út a kettő között már nem tűnt végtelennek, a munkánk értelme éppen a távolság csökkentése.

Kovács Edina - Perspectiva Nova Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr698067302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása