Civil szemmel

Norvégminta

Down-nap

2015. március 21. - NCTASaci

Átölelt színház

img_3718.jpg

Március 21. a Down világnapja. Minden ezredik magzatnál jelentkezik ez a szindróma. Így bárki ismerőse, rokona családjába érkezhet érintett baba. Sokan nehezen közelítenek a fogyatékos gyerekekhez, akik azonban ép társukhoz hasonlóan sok örömet tudnak szerezni számunkra, ha nyitottan közelítünk feléjük. Budapest szívében több száz fős tömeg együtt vonult át a Margit hídon és közös erővel ölelték át a Vígszínházat, ezzel is felhívva a figyelmet az összefogás erejére és az egymásra való odafigyelésre. 

Délután 2-kor már hatalmas tömeg állta körbe a margitszigeti szökőkutat. A napos tavaszi időben az ovis csoportoktól kezdve az idősebb korosztályig több százan jelentek meg a Down Egyesület felhívására. A szervezők fehér és zöld lufikat osztottak szét az összegyűltek között, ami amellett, hogy bevonta a tömeget, még játéknak sem volt utolsó: ha kilukadt a léggömb a picik nem sopánkodtak, tovább hadonásztak a varázspálcává átalakult lufitartókkal.

img_3715.jpg

Vidám hangulatban kelt át a sokaság a Margit hídon, egyenesen a Vígszínház felé, ahol Gundel Takács Gábor vezetésével down-osok, babakocsisok, ovisok és fiatalok együtt ölelték át a színház falait. A Ditrói Mór utcában ugyan volt egy kis szakadás a láncban, de szerencsére a lelkes jelenlévők seperc alatt megfogták egymás kezét, azt üzenve a világnak. hogy közös erővel és elfogadással bármit elérhetünk.

A sétával egy időben Gundel Takács Gábor vezetésével a színház társulata, többek között Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata részt vettek a "0321-Kihívás - Játék előítéletek nélkül" kalandjáték sajtóbemutatóján. Ezen a játékos akadálypályán a résztvevők specifikusan a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségekkel ismerkedhetnek meg. A "0321-Kihívás" kalandjáték a Down Egyesület kezdeményezésére hamarosan sok helyszínre eljut: az ország különböző pontjain a Down-szindrómás embereket segítő civil szervezetek szervezik meg.

img_3772.jpg

A Down-szindróma különböző területeken okoz kihívásokat a vele élők számára, példaként: lassabb mozgásfejlődéssel, laza izomtónussal, tanulási nehézségekkel, finommotorikai nehézségekkel, beszédlemaradással jár a tünetegyüttes.

Azért fontos felhívnunk a figyelmet az eltérő fejlődésű gyermekek e csoportjára, mert a Down-szindrómások a kromoszóma elváltozással járó jellegzetes külső jegyeik miatt a fogyatékkal élők között az elutasítás legkiemelkedőbb célpontjai. A megismerésből adódó nyitottság lehetőséget kínál majd arra, hogy hosszú távon elindulhassanak azok a változások, amelyek egy befogadóbb társadalmi hozzáállással segítik az integrált oktatás és a munkavállalás lehetőségeinek javulását.

img_3705.jpg

A Baltazár Színház tökéletes példája annak, hogyan lehet elindulni ezen az úton. Az 1998-ban alakult színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A méltán híres kezdeményezés a fogyatékosság helyett az alkotást helyezi előtérbe, hiszen a Down-szindrómás társulat számos értékes produkciót hozott létre, és mutatott meg világszerte. Jelenleg családon kívül nevelkedő gyerekeknek szerveznek előadásokat és kreatív pályázatot, bizonyítva, hogy minden ember képes értéket adni a másiknak.

2015-ben a Down-szindróma fővárosa Nyíregyháza, ahol március 22-én kerül megrendezésre Down Világnapi Gála. Az eseményről további információkat és részletesebb programajánlót az alábbi oldalon lehet elérni, a szimpátia-sétáról pedig még több képet itt lehet letölteni.

A fotókat Bereczki Dávid készítette.

 

Kismamaként szabadon?

Új sziget a belvárosban

1.jpg

Budapesten szinte alig van egy-két olyan kávézó, ahova bátran magunkkal vihetjük csemetéinket, és az is komoly kihívást jelent, hogy egyszerre kössük le virgonc gyermekünket, mialatt mi, szülők is kikapcsolódhatunk. A HellóAnyu! egy olyan családbarát közösségi tér, ami számtalan programjával, ökokávézójával és gyermekbarát felszerelésével önfeledt szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, miközben komoly közösségépítő funkcióval is bír.

Tovább

Nem ismerlek, de utállak!

 

tankonyv_2.jpg

A kisgyerekeket nem érdekli, ki milyen csoporthoz tartozik. Kedves vagy, játszol velem, vagy nem? Ennyi. Aztán egy idő után eltanulják tőlünk felnőttektől, hogy az időseknek máshogy köszönjenek, hogy ne egyenek sok édességet, mert csúnya kövérek lesznek, és hogy a fogyatékos embereket nem szabad megbámulni az utcán. Szépen lassan beléjük neveljük előítéleteinket, és azt, hogy mit nem illik megkérdezni.

Tovább
süti beállítások módosítása