Civil szemmel

Norvégminta

Apa nélkül nem igazi?

2016. március 22. - Norvegminta

single_2.jpg

Ha gyerekedet egyedül nevelő anyaként családi jegyet akarsz váltani – sok helyen azzal szembesülsz, hogy nincs erre lehetőséged, ha nem tudsz felmutatni egy apát. Bár azt gondolod, hogy igenis van családod, a társadalom sokszor csak „csonka családként” tekint rád és gyerekeidre, és aligha kíváncsi arra, hogy milyen kihívásokkal szembesülsz nap mint nap. Az egyedülálló szülők (akiknek 86%-a nő) az elmúlt években-hónapokban kezdtek elindulni az önszerveződés útján – felismerve, hogy ha ők nem fognak össze, mástól sem várhatnak segítséget. Március 21-én az egyedülálló szülők világnapján, öt helyszínen rendeztek flash mobot, mellyel számos jegypénztárost, etika tankönyvírót és döntéshozót megcáfolva kiáltották világgá: hogy „az egyszülős család is család”!

Tovább

Beteg és szép

betegesszep.jpg

Mi köze lehet egymáshoz a figyelem fókuszában álló divat csillogó, tökéletes világának és a társadalom peremén, sokszor elszigeteltségben élő betegek valóságának? A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) és a PS Magazin által szervezett Jól áll neked a tolerancia” című kampányhoz kapcsolódó rendhagyó divatbemutató a ritka betegségekre hívta fel a figyelmet. 

Tovább

Társasjáték lett az alkotmányból

parlament.jpg

Mennyire vagyunk tisztában a történelmünkkel és országunk alkotmányával? – teszi fel nekünk a kérdést a Küklopsz Műhely „Az én országom” interaktív foglalkozásában. Történelmi beszédeket, kérdéseket, fogalmakat villant fel, véleménynyilvánításra ösztönöz, játékra invitál bennünket, melyben politikai pártokra oszlunk, választási beszédet, illetve tüntetésre szánt transzparenseket írunk. Eközben maga a foglalkozás pártatlan marad, lehetőséget ad a résztvevők gondolatainak megosztására, vitákra és párbeszédre. A célközönség a gimnáziumi éveik végén járó, illetve egyetemista/főiskolás tanulók – akik a játéknak köszönhetően közelebb kerülnek az alkotmányhoz, mintha csak szövegezést olvasgatnának.

Tovább

Ha nem tudsz dönteni, mit csinálj a hétvégén

dontetni_2.jpg

Mihez kezdjünk, egy szabadnappal, most, hogy végre itt a tavasz, és nem kell bent savanyodnunk a tévé előtt? Bringázzunk vagy sétáljunk, lépjünk le a városból, vagy csak menjünk ki a Duna-partra, játszunk a barátainkkal, vagy inkább ismerkedjünk új emberekkel, alkossunk valamit a saját örömünkre, vagy csináljunk inkább valami hasznosat másoknak, keressünk egy jó kajáldát vagy igyunk inkább kézműves sört? A bőség zavarában nehéz dönteni, de lehet, hogy nem is kell. A Zöld Utak túráin ugyanis egy napon belül a legeltérőbb mókákra nyílhat lehetőségünk.

Tovább