Civil szemmel

Norvégminta

Mit keresett az EU-biztos a cigánytelepen?

2015. március 11. - Norvegminta

lany_3.jpg

Bag első látásra nem sokban különbözik számos magyar községtől, ahol a cigány lakosság jelentős része telepen él. Ugyanakkor mégis ide látogatott el nemrégen Vera Jourová uniós biztos a helyben működő BAGázs Egyesülethez. A találkozásukon váratlanul megjelentek  a Lungo Drom képviselői is. Mit tudhat az egyesület, amire Brüsszeltől Budapestig mindenki kíváncsi?

A civil szervezet és a top EU-s tisztviselő találkozójába váratlanul bekapcsolódó Lungo Dromosok a BAGázs vezetőjét, Both Emőkét egyáltalán nem zavarták: „Nekünk nem probléma, ha váratlanul ellátogatnak hozzánk a Lungo Dromtól vagy a kormány bármely szervétől. Ugyanis nem találnak olyat, amit ha álruhában érkeznek, máshogy látnának. Nincsenek titkos találkozóink, és szövetkezéseink, mert nem hiszünk a titkos munkában.”

kezek.jpg

A BAGázs pár éve dolgozik a településen. Számos önkéntessel, köztük egyetemistákkal és gimnazistákkal szerveznek foglalkozásokat a helyi gyerekeknek. A külső támogatók és önkéntesek munkája mellett ugyanakkor a közösség tagjaira is építenek. Érdemi fejlesztést ugyanis csak akkor lehet elérni, ha nem csak a helyiekért, de a helyiekkel együtt dolgoznak, összekötve őket a közösségen kívülről érkezőkkel. Kezdetben főként délutáni fejlesztő foglalkozásokat tartottak gyerekeknek. A személyre szabott, valódi élményt biztosító találkozásoknak köszönhetően megváltozott a tanuláshoz való viszonyuk. Ugyanis itt sikerélményük lehet – ami az iskolában ritkán adatik meg nekik.

onkentes_gyerek.jpg

Egy közösség fejlesztése azonban akkor sem lehet sikeres, ha csak egy területre fókuszál, míg a többit figyelmen kívül hagyja. A legjobb oktatási program is könnyen megbukhat, ha az élet többi területén semmilyen változás nem jelentkezik. Így az oktatás mellett a sportra, a helyi intézményekkel való kapcsolatépítésre, az életkörülmények javítására is hangsúlyt fektetnek munkájukban.

csoportmunka_2.jpg

Ahogy játszani is jobb másokkal, úgy tanulni és dolgozni is könnyebb, vidámabb közösen

Ugyanakkor az sem elég, hogy jól végezzük a dolgunkat, ha nem tudjuk ezt érthetően megmutatni a külvilág számára. Ezért a bagázsosok a fiatalokkal videókat készítenek és blogot írnak, hogy a tőlük távol élők is megismerhessék a cigány telepiek életét, ami nem csak drogról és bűnözésről szól. Megmutatják, hogy mit tesznek azért ők maguk, hogy változzon az életük. Közléseiknek köszönhetően a társadalom – túllépve a közhelyeken és sztereotípiákon - valóban megismerheti őket.

 

A „titokzatos” receptjük tehát csupán az alábbiakból áll:

  1. partnerként vonják be a cigánytelep lakóit és a kívülről érkező önkénteseket;
  2. több területen végeznek fejlesztést;
  3. kommunikálnak arról, amit tesznek, és ami történik velük.

Aki nem csak arra kíváncsi, hogy mit kommunikálnak mások a cigánytelepiekről, hanem arra is, hogy mit látnak, gondolnak, tesznek a BAGázs tagjai, kövesse saját blogjukat:

http://bagazsiksz.blog.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr157259609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.11. 16:04:07

Szervezte a cigányokat a következő balliba utcabálra, nem?

A város és a csillagok 2015.03.12. 21:18:18

@maxval bircaman szerkesztő:

Naná, nem is következő jobbikos kiskutyasimogatós, "mérsékeltradikális" , pillanatnyilag a zsigeri rasszizmusát (kevés sikerrel) rejtegetni próbáló meetingre, ahova te jársz. :)

A város és a csillagok 2015.03.12. 21:19:42

@bontottcsirke:

A rasszisták, mint te is, miért ide írnak, miért nem a kurucinfóra? Nem kellemetlen érzés kilépni a komfortzónádból és ennyire veled ellentétes szellemiségű oldalt látogatni?

bontottcsirke 2015.03.13. 06:45:03

@Siegelindee: Mert szórakoztat, amikor önmagukat egészségesnek képzelő, de valójában beteg gondolkodású embereket ugratok.
süti beállítások módosítása