Civil szemmel

Norvégminta

Túl a cigányzenén és a vérszegény megemlékezéseken

2015. április 09. - Norvegminta

romani_design_bemutato.jpg

Ahogy a születésnapi tortánkat sem szívesen esszük meg egyedül, és anyák napján sem egymást köszöntik fel az anyukák, a roma nap sem lehet az igazi, ha csak cigányok ünneplik meg. Ráadásul a romák sokszínűségét is elég nehéz közelebb hozni akár romákhoz akár nem romákhoz, ha csak hivatalos megemlékezésekre és a pozitív sztereotípiákat megerősítő autentikus roma koncertekre kerítünk sort. A tegnapi roma nap Budapesten és az ország több pontján végre izgalmas, sokszínű programmal várta a legkülönbözőbb embereket.

Bármilyen kisebbség megértéséhez, megismeréséhez, illetve a kisebbség tagjainak egészséges identitásához elengedhetetlen, hogy az érintettek ne csak magukat ünnepeljék, tartsák fontosnak, hogy a legkézenfekvőbb pozitív sztereotípiákon túl tudjon mutatni a megmutatkozásuk, és hogy minél több módon és eszközzel be tudjanak vonni embereket. A cigányság sem azonosítható a méltán híres cigány zenével, és az értékeinek széleskörű megmutatására nem lehetnek alkalmasak olyan hivatalos megemlékezések, melyek csupán néhány száz, jó esetben ezer ember számára érdekesek. Ha azonban lehetőséget teremtünk a valódi találkozásra, ha találok a másikban valamit, ami szimpatikus, már nyert ügyünk lehet. Ahogy a Roma Sajtóközpont tegnapi Arany Pánt díjátadóján fogalmazott Setét Jenő a lényeg, hogy pozitívan tudjak azonosulni a másikkal, hogy felismerjem benne – akár romaként, akár nem romaként – hogy van közöttünk hasonlóság, hogy akár én is lehetnék az, aki te vagy.

Az események széles palettáján mindenki találhatott magának izgalmas programot. Zenei téren a hagyományos cigány zene mellett a Telepen a roma hiphoppal ismerkedhettek meg az érdeklődők, míg a Blaha Lujza téri aluljáróban roma előadók nem cigányzenei muzsikáit keverte Infragandhi. A képzőművészet és divat iránt érdeklődők a Romani Design divatbemutatóját, illetve roma festők a Design Terminálra vetített képeit nézhették meg. A film kedvelői számos vetítés közül választhattak, míg aki csak sétálni szeretett volna, az az Uccu nyolckeres túráján vehetett részt, felismerve, hogy mennyi közös pontja van az itt élő romák és nem romák múltjában és jelenében egyaránt. Aki megéhezett több étteremben ehetett roma specialitásokat, míg a fiatalok utcafocin és boxon keresztül kerülhettek közelebb egymáshoz, és ismerhettek meg cigány sportolókat.

grundfoci_1.jpg

Utcafoci (forrás: Roma Sajtóközpont)

Ráadásul nem csak zárt helyszíneken, hanem az utcán is zajlottak programok azokat is elérve, akiknek eszükbe sem jutott, hogy részt szeretnének venni a roma napi eseményeken. A Rákóczi téri foci, a festmények kivetítése, a Blaha aluljáró zenéje, vagy éppen a villamosmegállókban szóló megemlékezések számtalan emberhez eljutottak. Ugyanakkor ezek a programok nem voltak tolakodóak, viszont közülük számos kifejezetten személyes volt. Az egyik talán legegyszerűbb, és mégis legszemélyesebb Bangó Roland, a CFCF munkatársának akciója volt, aki a Kálvin téren bekötött szemmel várta a járókelőket. Mellette tábla hirdette, hogy ő roma, akit sokan bűnözőnek tartanak. Ő megbízik a másikban, ha az is megbízik benne, ölelje meg őt bizalma jeléül. Az eredmény itt látható:

Ahhoz, hogy a romák és nem romák egyaránt úgy gondolják, a cigányok értékes tagjai a társadalomnak, hogy lehet valaki egyszerre roma és magyar, és hogy a származására mindenki büszke lehet, és emiatt nem kell a másikat rosszabbnak tartania, fontos, hogy találjunk olyan példákat, akik nekünk magyaroknak és romáknak egyaránt fontos, szerethető és követendő emberek. Az Aranypánt díjra olyan romákat jelöltek, akik mindennapi munkájukkal vívtak ki elismerést a környezetükben. Fontos kitétel volt, hogy a jelöltek ne roma ügyben dolgozzanak – ezáltal is aláhúzva, hogy fontosak a közös ügyeink. Továbbá az is szimpatikus volt a jelöltek sorában, hogy nem a roma elit hírességeivel, kiemelten sikeres emberekkel találkozhattunk újra, hanem olyan „hétköznapi hősökkel”, akikben tényleg sokan magukra ismerhettek, és akik olyan életutakat jártak be, ami valóban követhető példát adhatnak számos roma és nem roma társunknak. Az egyetlen szépséghiba talán az volt, hogy a jelölteket és a netes szavazás alapján díjazott Horváth József kutatóbiológust nem láthattuk a színpadon, csupán annak előterében vehették át emléklapjaikat és a díjat. Ugyanakkor reméljük, hogy a díj hagyománnyá tud válni, és a jövőben egyre több, roma elittől távoli, hétköznapi hős is felléphet a színpadra és mikrofont ragadhat ezen a napon – no, és persze az év többi napján is.

aranypant_horvath_jozsef.jpg

Horváth József - Aranypánt díjátadón (forrás: Roma Sajtóközpont, fotó: Farkas András)

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr937353628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

♔batyu♔ 2015.04.10. 10:22:12

Értelmetlen ez a kínlódás, pénzkidobás. Vajon egy sváb, vagy akár egy zsidó ölelgetése miért nem szenzáció? A szerző ugyanúgy nem fog lakást venni egy cigányokkal teli társasházban, ahogy én sem és ugyanúgy gyorsan kifordul egy cigányokkal teli szórakozóhelyről, ahogy bárki más.

Azzal viszont pedig kár büszkélkedni, hogy a cigány kolléganővel nem rasszista, mert azzal senki sem.

Ráérek 2015.04.10. 11:00:49

Wzzeg, kedves poszter - ünnepeld őket, vonulj fel, mint anno az átkosban nekünk kellett november 7-én...

A kirablóink ünnepét kötelező volt megünnepelni!

Brave new world!

Hol vannak a toleráns és liberális tömegek...? Rajtuk kérd számon az ünneplést.

Mi meg megmaradunk faszista-rasszista-kirekesztőnácinak.... :-D

Ráérek 2015.04.10. 11:01:58

@♔batyu♔: ja-ja.... Röhögtem a rendszerváltás hajnalán, amikor az épp csak 1-2 éve idejött kínaiak úgy kerestek lakást, hogy "ugye nincs cigány a házban????"

A magyarok 600 éves "előítélete" náluk 1 év alatt beérett - saját tapasztalat alapján. :-DDD

eßemfaßom meg áll 2015.04.10. 11:16:23

Kedves norvégok, ha ennyire örülni szeretnének nekik és ünnepelni, tegyék ezt Norvégiában miután elviszik magukkal innen az összeset.

Tapmancs 2015.04.10. 11:21:46

Ez az ölelgetős téma amit az Index annyira ünnepel is csak a pesti belvárosban jön be ahol cigányt hírből sem (vagy csak az Index híreiből) ismernek. Próbálja meg ugyanezt Miskolcon vagy tetszőleges borsodi, szabolcsi településen. Meglátjuk mekkora ölelgetés lesz.

Faszerkezet 2015.04.10. 11:29:33

Azért az ölelgetés után fogadok, hogy mindenki megnézte, hogy a tárcája megvan-e még. :)

Bafana 2015.04.10. 11:38:42

Tíz sportoló, művész vagy úgy általában becsületes cigányember sem tud egy szart elfeledtetni. Szögi tanár úr emlékének elfelejtéséhez nagyon-nagyon sok tisztességes cigányember kell. És akkor még hol van Pándi Kata, Pénzes Heni, Marian Cosma és a több tucat névtelen ember emléke...
Azt a becsületes cigányembert én is szívesen megölelem, sőt ha megtámadnák a származása miatt, az elsők között lennék, aki megvédené őt (vagy bárkit). De sajnos a cigánykultúrát én nem így ismerem :(

panpeterstop · http://panpeterstop.blog.hu/ 2015.04.10. 18:07:43

Nekem vannak cigány barátaim, j tapasztalatim túl a cigány zenén is. . Csináltam egy kis felmérést "Neked van roma barátod?" címmel, nagyon kevés komment érkezett..panpeterstop.cafeblog.hu/2015/04/09/neked-vannak-roma-barataid/
süti beállítások módosítása