Civil szemmel

Norvégminta

Mit keresnek a civilek a börtönben?

2015. április 15. - Norvegminta

borton.jpg

A börtönök feladata nem csupán az, hogy fogva tartsák az elítélteket, hanem az is, hogy az onnan kikerülők közül minél kevesebben váljanak ismét bűnelkövetővé. A visszailleszkedésben fontos szerepe van a személyes támogatásnak, megerősítésnek, a szabadulás után várható konfliktusok kezelésének, illetve annak, hogy ne idegenként fogadják az elítéltet családtagjai, akik – bár ártatlanok – szintén számos megpróbáltatással szembesülnek. A családok mentorálása és az elítéltek fejlesztése terén a civil szervezeteknek fontos szerepük van. A BV Országos Parancsnoksága által rendezett belső képzésen az Add a Kezed Egyesület és a Tévelygőkért Alapítvány munkatársai mutathatták be munkájukat, eredményeiket, és kezdhettek közös párbeszédbe a BV osztályvezetőivel.

A büntetésüket letöltött elítéletek, amennyiben nem erősödött meg az önértékelésük, nem alakult ki bennük szemlélet- és értékváltás, ha nem várja őket támogató családi környezet, könnyen ismét visszakerülhetnek, ezáltal további nehézségeket okozva mind közvetlen környezetük, mind általában a társadalom és az adófizetők számára. Ha valaki évekre elveszíti apját, anyját, és tizenévesen rákényszerül, hogy megküzdjön az őt körülvevő előítéletekkel, esetenként eltartsa és felnevelje testvéreit, szintén óriási kihívás előtt áll. Ahhoz, hogy az ördögi kört akár egy ember életében, akár a generációk között megszakíthassuk, fontos, hogy ne csak a büntetéssel, az emberi kapcsolatoktól való megfosztással próbáljuk motiválni az érintetteket. Ha egy gyerek akár másfél éven keresztül nem tud találkozni a szüleivel, könnyen elidegenedik tőlük. Ha egy szülőnek nincs lehetősége, hogy szeretetet, értéket adjon gyermekeinek, nem válhat motiválttá abban, hogy tisztességes és hasznos tagjával váljon a társadalomnak. Ha valaki felé csak az tükröződik minden felől, hogy „rossz vagy”, az bizony az esetek többségében rossz is lesz.
szabadulas_tevleygokert.jpgA szabadulás öröme sokszor nem tarthat sokáig (forrás: Tévelygőkért)

Az ügyeink közösek. Ahogy a BV-nek is az az érdeke, hogy az elítéltek minél kisebb arányban kerüljenek vissza a börtönbe, úgy az adófizetőknek sem jó, ha visszaeső elítéltek költségeit fedezik az adóforintjaikból, ahelyett, hogy a bűnelkövetők érdemi fejlesztésére, és a családtagjaik mentorálására, értékes találkozások megteremtésére fordítanánk ugyanezt az összeget. Az Add a kezed évek óta segíti az egri börtönben tartózkodó elítélt asszonyok családtagjait. Az anyák által feldolgozott meséket pedig DVD-ként és könyv formájában juttatja el a gyerekekhez, hogy legyen érdemi kapcsolódásuk a nélkülözött anyjukhoz. A Tévelygőkért Alapítvány a Balassagyarmaton fogvatartott férfiakkal működtet mesekört, és készít előadásokat, melyek a gyerekekhez és számos más emberhez is eljutva bizonyítják – a bűnelkövetőknek is vannak értékeik, érzéseik, vágyaik, félelmeik.

 

Tévelygők: Mesekör

Jó, hogy az állami intézményrendszer és a civil szervezetek – az ellentétes híresztelések ellenére – igenis nyitottak egymásra, kölcsönösen tudnak tanulni egymástól, és így talán egyre több büntetés-végrehajtási intézetben lesz olyan program, ami értékes emberként, partnerként tud közelíteni az elítéltekre, és lesznek olyan emberek és szervezetek, akik odafigyelnek arra, hogy a fogvatartottak és családtagjaik ne veszítsék el egymást, se a hitet, hogy boldog család lehet belőlük.

add_a_kezed_jatszohaz.jpg

Add a Kezed: Játszóház

A képzés egyik fontos pontja volt, hogy a BV vezetők találkozhattak egy fogvatartott nő lányával – akit az Add a Kezed mentorált, illetve korábbi elítéltekkel, akik tapasztalati szakértőkként segítik a Tévelygőkért munkáját. A vezetők és érintettek találkozása, párbeszéde egy hasonló eseményen igazi áttörést jelentett a korábbi gyakorlathoz képest. Az egyik BV főosztályvezető meg is dicsérte az egykori fogvatartottakat bátorságukért, hogy eljöttek ennyi „formaruhás” ember közé. Az, hogy a BV munkatársai, a külsős civilek és maguk az érintettek párbeszédet kezdtek egymással talán valóban változást hozhat a felek viszonyában, és a valóban közös ügyek előmozdításában.

olah_attila_tapasztalati_munkatars_tevelygokert.jpg

Oláh Attila, a Tévelygőkért tapasztalati munkatársa

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr227369900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2015.04.15. 17:14:40

Értem én, hogy fontos a börtönviseltek meg a hozzátartozóik érdeke, véleménye, szempontja, de szerintem legalább ilyen fontos a bűncselekmények sértettjeinek, az áldozatok hozzátartozóinak hangja is. A párbeszédből ezt hiányolom. Biztosan igaz, hogy akinek a szülője börtönben ül mondjuk emberölésért, az hiányolja a szülőt. De bizonyára az elhunytat is hiányolják a szerettei. A börtönnek az egyik funkciója valóban az, amiről a poszt szól, de vannak más funkciói is: a társadalmi igazságszolgáltatás, mondhatni bosszú érvényesítése, az elrettentés, a bűnözők elszigetelése a tisztes polgároktól. Ezt is figyelembe kellene venni.
süti beállítások módosítása