Civil szemmel

Norvégminta

A kutyások, futók és közös irodák városa

2015. december 17. - Norvegminta

dog_jogger.jpg

Három teljes nap után ezek a benyomások maradtak bennem Oslóról. Miután a szakmai programok 4-ig tartottak, és 4-kor a legtöbb múzeum bezárt, az esti szabadidőben a lemenő nappal versenyt futva a nagyobb parkokat fedeztem fel, amelyek ilyenkor megteltek fülhallgatóval futó vagy kutyát sétáltató norvégokkal.

Tovább

Párhuzamos folyamatok – egy norvég gyermekmúzeum útja

barnemuseum.jpg

Magyarországon sajnos igen keveseknek hangzik ismerősen a gyerekmúzeum kifejezés. A Norvégiáról alkotott általános képem alapján úgy hittem, náluk ez – mint oly sok téren akár a civil akár piaci szektorban – egészen másképp van. Meglepetésemre tévedtem. Mivel már évek óta kutatom a gyerekmúzeumokat, és külföldi útjaim egyik fő célpontja mindig a helyi gyermekmúzem, így nem volt ez másképp a norvég tanulmányút előtt sem. Ahogy megtudtam, hogy utazhatok egyből nagy lelkesedéssel vad internetes keresésbe vetettem magam, és rákerestem az oslói gyerekmúzeumra. Hitetlenkedve kellett szembesülnöm vele, hogy annak ellenére, hogy még olyan titkos reményem is volt, hogy egy ilyen fejlett ország fővárosában akár több ilyen intézményt is lesz lehetőségem felfedezni, csalódnom kellett, mivel megtudtam, hogy Osloban egyelőre még egyetlen működő gyermekmúzeum se létezik. Csalódottságomon azonban hamar felülkerekedtem, mikor ráakadtam a "Venner av Prosjektet Oslo Barnemuseum" /"Friends of Project Oslo Children's Museum" elnevezésű szervezetre, akik immáron több mint 10 éve dolgoznak az első norvég gyermekmúzeum létrehozásán.

Tovább

Norvég nők

woman.jpg

Az NCTA ösztöndíj-pályázatának köszönhetően két évvel ezelőtt már három hónapot töltöttem Osloban, ezért kifejezetten nagy öröm volt visszatérni a DemNet által szervezett három napos tanulmányútra. Ez alkalommal a Bárányfelhő Alapítványt képviseltem, amely a NANE szakmai segítségével bántalmazott nők (elsősorban anyák) számára indított támogató „erő” csoportokat.

Tovább