Civil szemmel

Norvégminta

Terápiával is segítenek a menekülteknek Norvégiában

2015. október 24. - Norvegminta

terapia_menekultekkel.jpg

A Mosoly Alapítvány képviselőjeként én is tagja voltam a lelkes csapatnak, mely a Norvég Civil Támogatási Alap szervezésében október első hetében Oslóban töltött néhány napot, hogy ottani nonprofit szervezeteket látogasson, és társadalmi kezdeményezéseket tanulmányozzon. Bár személyes és szakmai kapcsolataim voltak már ottaniakkal, ez volt az első utam Norvégiába. Mint egy-egy új ország felfedezése előtt mindig, most is tele voltam kíváncsisággal, ugyanakkor mocorogtak bennem amolyan „persze, könnyű nekik ott a jóléti társadalmukban civilként dolgozni” típusú prekoncepciók is.

Tovább

Transzplantáció és rehabilitáció Norvégiában

transzplantacio_1.jpg

A norvégiai tanulmányúton a Transzplantációs Alapítvány képviseletében vettem részt. Két transzplantációs ismeretterjesztő és rehabilitációs szervezettel találkoztam, a Norvég Transzplantációs Alapítvánnyal és a Vesebetegek és Vesetranszplantáltak Szövetségével. A Norvég Transzplantációs Alapítvány feladata a transzplantációval kapcsolatos ismeretterjesztés. Központjuk Oslo kikötőjében van, irodájuk a tengerre néz. Troels Mathisen, a szervezet kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a társadalmi felvilágosító tevékenységüket teljes egészében az állam finanszírozza, bár mostanában már elfogadnak magánszemélyektől és cégektől is adományokat.

Tovább

Romák Norvégiában - Kiállítás Oslóban

intercultural_2.jpg

A közelmúltban megnyitott tárlat célja, hogy információval és tudással lássa el a látogatókat a Norvégiában élő cigánysággal kapcsolatban, és társadalmi párbeszédet kezdeményezzen a témában. A kiállítás dokumentumait három éven keresztül gyűjtötték, anyagát nagyrészt a norvégiai cigány közösség körében végzett személyes interjúk, filmek, fotók és hangfelvételek képezik. Noha a norvégiai cigány kisebbség az öt nemzeti kisebbség közül az egyik legkisebb, a velük szemben érezhető előítéletesség határozottan érezhető a többségi társadalomban.

Tovább

A Villa Grande múltja és jelene

villa_grande_1.jpg

A helyszín a norvégiai Bygdöy-félsziget, az építészetileg kívül és belül is birodalmi léptékű, a németországi náci építmények hangulatát idéző Villa Grande. Épületkomplexum, melynek egykori és mostani funkciója példátlanul áll szemben egymással. Az intézmény 2006-ban nyitotta meg kapuit Vidkun Quisling, norvég náci kollaboráns oslói villájában. Az egykori, norvégiai zsidóellenes intézkedések központja ma a holokauszt és vallási kisebbségek tanulmányozásának szolgálatában áll, éles kontrasztban korábbi szerepével.

Tovább
süti beállítások módosítása