Civil szemmel

Norvégminta

UFO szállott Salgótarjánra?

2015. április 03. - Norvegminta

salgoi_var.jpg

Tegnap este a környék lakói furcsa kék fényre lettek figyelmesek az erdőben fekvő régi vár körül. A földönkívüliek érkezését sejtető lidércfény azonban a közöttünk élő társainkra hívta fel a figyelmet, akiket sokszor tényleg Ufóként kezelünk. Az autizmus világnapja alkalmával a Niagara vízesés és a világ számos pontja mellett az ódon vár is kék fénybe burkolózott. A néhány évtizede még ritkának tekintett fejlődési zavar ma körülbelül minden századik embert érinti – akkor is, ha sokukról még mindig nem állapítanak meg semmit az orvosok. Autisták valószínűleg mindig is éltek köztünk, régebben azonban a „falu bolondja” vagy a „különc zseni” címkékkel láttuk csupán el őket. Egyes feltételezések szerint Albert Einstein is autisztikus személyiség lehetett, de saját korában az autizmus kutatása még gyerekcipőben járt.

A tarjáni akció szervezői az Abigél Egyesület tagjai számos helyi lakost bevontak, fotópályázatot, rajzpályázatot is hirdettek – hiszen a legtöbbször akkor tudunk közelebb kerülni egy jelenséghez, vagy a másik emberhez, ha közelebbről megismerjük és megpróbáljuk megmutatni, amit látunk, gondolunk róla. Az autista fiatalokra legtöbbször csak az iskolában figyelnek fel, mert kortársaiktól elzárkóznak, kommunikációs és szociális nehézségeik akadnak lépten-nyomon. Az autizmus súlyossága minden érintettnél más és más. Vannak, akik egyáltalán nem beszélnek, míg mások bizonyos területeken zseninek bizonyulnak. A felszínes csevegés, az eltérő ingerek hajszolása – amit sokszor érzékelünk saját életünkben – ugyanakkor legtöbbször nem jellemzi őket. Sokkal elmélyültebben tudnak figyelni, apróságokkal – például a falon futó árnyékokkal – játszani, tehát értékelnek olyan apróságokat, amiket mi sokszor nem. A fejlesztésük során tehát fontos, hogy speciális gyengeségeikre és erősségeikre egyaránt figyelmet fordítsunk.

A szintén autista fiatalokkal foglalkozó Mosoly Otthon Alapítvány például az autista rajzolók saját, egyedi vizuális világát szeretné megismerni. Míg az iskolai rajzoktatásban főként a valósághű ábrázolásra tanítják a gyerekeket, addig az autista fiatalok rajzai ettől nagyon különböznek, lévén hogy a valóságot  máshogy érzékelik, értelmezik. Autizmusukból kifolyólag rajzaik általában geometrikusabbak, rendszerezettebbek. Az Autistic Art program keretében számos autista lakóotthonban tartanak foglalkozásokat, és a fiatalok művei közül már több nívós kiállításokon is megjelent. A képek és a rajzok alapján készülő dizájn termékek (pl.: pólók, selyemsálak, noteszek) eladásából származó bevételt pedig az otthonok támogatására fordítják.

Aki megnézi képeiket és az azokból készülő divattermékeket, annak – ha volt is – minden kétsége eltűnhet azzal kapcsolatban, hogy az autisták képesek értéket teremteni, és nem érzéketlen semmittevők.

zoltan_gabor_kep.png

       kalocsai_nora_kep.jpg

autista alkotók képei (Zoltán Gábor, Kalocsai Nóra)

 

kristof_sal_divatbemutato_montazs.jpg

dizájn autista alkotók művei alapján

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr427335368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása