Civil szemmel

Norvégminta

Szervezzünk egy jó bulit neked?

2015. május 11. - norvégnonó

williams_3.jpg

Egy sikeres rendezvény megszervezéséhez összeszokott stáb szükséges: időben elkészített és eljuttatott meghívók, ízlésesen berendezett terem, kedves vendégfogadás, finom pogácsák. Ezt egy igazán profi csapat tudja megvalósítani, pontos feladatkörökkel, kellő rutinnal. De mit is jelent az igazi profizmus? Ha jól sáfárkodsz a benned megbújó képességekkel, akár értelmileg akadályozottként is sikeres lehetsz ezen a területen.

Valamire nagyon készültek ezen az estén. Lázas morajlás szűrődik ki a konyhából, valamit meg szeretnének mutatni. Magukat szeretnék bemutatni, tessék, itt vagyunk, ismerj meg! Talán nem is tudod, kik vagyunk, és mit csinálunk, mik a terveink, vágyaink, de itt vagy erre a pár órára, hogy a kérdéseidre választ kapj!

A Magyar Williams Szindróma Társaság Fészekhagyó programja az értelmi sérült fiatalokat készíti fel az önálló életvitelre és támogatást nyújt részükre a mindennapi rutinfeladatok elsajátításához, illetve a rendezvényszervezés körüli feladatok során munkatapasztalatot szereznek a kirepülni vágyók.

williams1.jpg

A vendégük vagyok egy estére, ahol bepillantást nyerhetek a mindennapjaikba, elmesélik, hol jártak, mit csináltak és beszélgetnek egymással, kérdeznek, nevetnek, fotókat nézegetünk. Találkozunk, és közben rájövök, hogy milyen keveset is tudunk egymásról, az egyedül közlekedésről, a sepregetés örömeiről, a szülő nélküli bulik szépségéről. Az értelmi sérült fiataloknak igénye van a szülőktől független, önálló élet megteremtésére, de ehhez sok mindent el kell sajátítaniuk. Ezen segít ez a projekt, a részvevők egy háztartás fenntartásához szükséges feladatokat gyakorolnak be, kommunikációs ismeretekkel gazdagodnak és munkatapasztalatot szereznek. Igen, szervezkednek, vendégeket fogadnak, meghívót terveznek: rendezvényszervezést tanulnak. 2014 októbere óta több konferencián is részt vett a csapat különböző tevékenységekkel. Az első saját megmérettetés egy nagy újévi buli volt: ki kellett választani a helyszínt, a dekorációt, a programot, meghívót készíteni, zenét választani és persze jól érezni magukat. A feladatok közül mindenki megtalálja a magáét: van, aki a vendégkísérésben jó, van, akiknek a szendvicskészítés megy jobban. Közben számos tapasztalat gyűlt össze az igényeikről, a közös munka megfelelő módszeréről, és a sok tanulság levonásával folytatódhat az újabb rendezvény szervezése, egy gyereknapi mulatság.

Az önálló életvitelt megteremtését támogatja a sok programlehetőség is: táborozás, kirándulás.

williams_2.jpg 

Önfeledt élménybeszámolók, sok mosoly, szülői aggodalom nélkül. A szülők számára tréning zajlik, hogy miként engedjék el a gyermekeiket, és megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Beszéltek arról, hogy milyen pozitív változásokat vettek észre a fiatalokon, és hogyan tudnak nekik segíteni a fészekhagyás megélésében. A projektben résztvevő önkéntesek meséltek a bevásárlási játékról, közös feladatok megoldásáról, illetve a jelenlévő Szent Mihály Lakóotthonból érkezők is elmesélték történetüket, a napi rutinjukat, a munkába járás menetét.

A kapcsolattartást segíti a facebook is. A Fészekhagyók oldalán kommunikálni tudnak egymással a résztvevők és a projekt iránt érdeklődők, követhetjük a legfrissebb történéseket. De a szórakozáson túl videókat is lehet nézni, pl: a teregetésről, recepteket olvasni és meg lehet mutatni képekben, hogy miként sikerült elsajátítani a tanultakat.

Ha már receptek, ez választ ad a találkozást megelőző konyhai sürgés-forgásra. 

Ezen az estén házigazdák voltak. Bemutatták, hogyan is kell a vendégeket elkápráztatni. Tésztát gyúrtak, sütöttek, díszítettek, szendvicseket készítettek, tálaltak, megmutatták, milyen ügyesek a konyhában, és azon kívül is bizonyítottak.

De ami ennél is fontosabb: megmutatták magunkat, nyitottak a megismerés felé, valamelyest megismerkedhettük és egy jó rendezvény kapcsán szerintem még keressük egymást!

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr977450534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása