Civil szemmel

Norvégminta

Nem ismerlek, de utállak!

2015. március 17. - Norvegminta

 

tankonyv_2.jpg

A kisgyerekeket nem érdekli, ki milyen csoporthoz tartozik. Kedves vagy, játszol velem, vagy nem? Ennyi. Aztán egy idő után eltanulják tőlünk felnőttektől, hogy az időseknek máshogy köszönjenek, hogy ne egyenek sok édességet, mert csúnya kövérek lesznek, és hogy a fogyatékos embereket nem szabad megbámulni az utcán. Szépen lassan beléjük neveljük előítéleteinket, és azt, hogy mit nem illik megkérdezni.

A legtöbb gyerek iskolás korában már végképp nem kerül olyan helyzetbe, hogy őszintén beszélgethessen fogyatékosokkal, melegekkel vagy éppen romákkal. Hall valamit róluk a tévében vagy a szüleitől, haverjaitól, esetleg az iskolában.

Valódi megismerés nélkül persze bárkiben kialakulhat félelem vagy undor. Ráadásul felvetődhet számos kérdés, amire sem a tanárnő, sem a haver, sem apa nem tud válaszolni. Ha a diákok nem találkozhatnak hús-vér emberekkel, akik történetesen fogyatékosok, melegek vagy romák, könnyen megacélosodhatnak bennük a sztereotípiák és előítéletek: a fogyatékosok szerencsétlen, tehetetlen emberek, akiket sajnálni kell; a romák lusta népség, akik nem akarnak tanulni; míg a melegek nagy többsége gyerekeket zaklat, így szóba sem szabad állni velük.

Ugyanakkor vannak civil önkéntesek, akik azt gondolják, fontos, hogy tabuk nélkül beszélgessünk egymással. Iskolákba látogatnak el, ahol elmesélik saját történeteiket, és nyitottan fogadnak bármilyen kérdést, vagy megjegyzést, ami személyesen rájuk, vagy a csoportjukra vonatkozik.

Nincs ugyanis olyan tankönyv, ami pótolhatná a személyes találkozást, beszélgetést:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr347275099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 10:36:04

Nem kell belelépni a szarba ahhoz, hogy tudjuk, nem jó dolog belelépni a szarba.

Barbaarb 2015.03.17. 11:28:11

"Ha a diákok nem találkozhatnak hús-vér emberekkel, akik történetesen fogyatékosok, melegek vagy romák, könnyen megacélosodhatnak bennük a sztereotípiák és előítéletek"

Persze, hiszen tudjuk, hogy például épp ott a legkisebb a romaellenesség, ahol sok roma él... ööö, ja nem. Akkor hogy is van ez? Mégis inkább azokban alakul ki az előítélet, aki találkozik ilyen emberekkel? Inkább.

Hermesz Konrad 2015.03.17. 11:32:38

@maxval bircaman szerkesztő: szóval neked a fogyatékosokról, romákról, melegekről a szaros hasonlat jut eszedbe? Csak sajnálni tudlak, hogy ilyen korlátolt a gondolkodásod. A hozzád hasonló gondolkodású emberek miatt volt és van annyi szenvedés az Földön. Nem kívánom neked, de tegyük fel, hogy te, vagy valamelyik családtagod, közeli jó ismerősöd bármilyen okból fogyatékos lesz, azt is egy szarnak fogod tartani?? Annyit tudok javasolni sokat tanulj még és tapasztalj, gondolkozz az életben és talán akkor sikerül kijönnöd abból a sötét gödörből, amiben vagy.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 11:43:05

@Hermesz Konrad:

Ne keverjünk mindent egybe, mert ezek teljesen külön ügyek.

A homokosok joggal keltenek mindenkiben undort, hiszen a liberálfasiszta diktatúra őket kiáltotta ki példaképnek.

A cigányok egy külön nép, saját szokásokkal. Az interetnikai ütközés mindenhol gondot okoz. Ezt nem felismerni ostobaság.

A fogyatékosság kellemetlen dolog, s a megoldás nem az, mintha úgy tennénk, ez nemlétező probléma.

A liberalizmus nem ad megoldást, ez a lényeg.

Hermesz Konrad 2015.03.17. 12:16:13

@maxval bircaman szerkesztő: Lehet, hogy félreértettem valamit, de nekem úgy tűnt, hogy a szaros hasonlattal te vettél egy kalap alá mindent. Nem lehet mindenkit, legyen az fogyatékos, roma vagy meleg egy jelzővel elintézni, úgy mint undorító, nem kívánatos, vagy kellemetlen. Emberekről beszélünk, akiknek van saját származása, családja, neveltetése, érzései, gondolatai, vágyai, igényei, szükségletei, célja, múltja, jelenje, jövője, stb. Nem hiszek semmilyen "izmus"-ban, és főleg nem abban, hogy "megmondóemberek" mondják meg nekem, hogy mi a jó és mi a rossz. Csak abban, hogy ismerj meg dolgokat, és legyen saját véleményed és dönts el te magad mi a rossz és mi a jó, és hagyd meg másoknak is a döntés jogát. Ismerj meg embereket, ismerd meg, hogy hogyan gondolkoznak, mit mondanak, és főleg mit cselekednek, és ez alapján ítéld meg őket. A egyik legfontosabb pedig, hogy tisztelni kell a másikat, mert ha te nem tisztelsz másokat, akkor hogyan várhatod el, hogy téged tiszteljenek? Ja, és egyébként a cikk arról szólt, hogy a diákok ismerjenek meg különböző embereket, mert az segít, hogy önálló és egészséges képet alakítsanak ki másokról, és egy szó sincs arról benne, hogy a liberalizmus a megoldás mindenre.

2015.03.17. 12:31:14

@maxval bircaman szerkesztő: Az a pedagógiai gyakorlat, amikor nem szelektíven csoportosítják a gyerekeket az oktatás során, úgy bizonyult, hogy eredményesebb. A hátrányosabb helyzetű gyerekek előnyhöz jutnak. Ez komoly előnye a holland, finn, norvég stb. oktatásnak. A magyar oktatás nem ilyen, a veszély fennáll, hogy 10-15 éven belül Pakisztán színvonalára süllyed ez miatt az ország ezen a téren. Ebben a témában kár okoskodnod, persze tudom, elhatároztad hogy ontod magadból a megváltó propaganda anyagot, de valójában a középkori szellemiség a jelenben nem alkalmazható. Gondolom tudod, ha egy autó benzintankjába szénát tömsz, nem fog elindulni. A nyugat pedig nem csupán liberalizmusból áll, hozzáteszem tematizálni egy összetett rendszert eleve marhaság. Németországban, Franciaországban, vagy akár Hollandiában a keresztény örökség, a gótikus katedrálisoktól kezdve a jezsuita rendig, a sokrétű hagyományok élő és fontos részei a kultúrának. Ezzel szemben Kína és a volt Szovjetunió keményen szakította meg ezeket a hagyományokat, látható is az ideológiai katyvasz és erkölcsi romlás amivel küzdenek.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 13:30:11

@Hermesz Konrad:

Arra utaltam: téves azt mondani, hogy imerni kell valamit ahhoz, hogy jogunk legyünk azt nem szeretni.

Hermesz Konrad 2015.03.17. 14:42:47

@maxval bircaman szerkesztő: nem muszáj tanulni, nem muszáj tapasztalni, maradhatsz tudatlan és korlátolt és jogod van bármit nem szeretni. Viszont hagyd meg másoknak a jogot, hogy ha akarnak, akkor ők hadd tanuljanak, hadd szerezzenek új ismereteket és ne ítéld el se a módszert, se őket ezért és főleg ne ítélj el másokat, legyen akár fogyatékos, meleg, vagy roma, vagy bármilyen olyan ember, aki nem illik bele a te világfelfogásodba, csak azért mert nem hibátlan, tökéletes, hetero, vagy nem fehér a bőre vagy nem a te családfádhoz tartozik. Lehet, hogy most meglep, amit írok, de a világ nagyobbik része (rád nézve) sajnos ilyen.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 15:09:51

@Hermesz Konrad:

Szépen tudsz félrebeszélni, azt látom. Gondolom, valamilyen norvég alapítvány pénzel.

Hermesz Konrad 2015.03.17. 15:44:34

@maxval bircaman szerkesztő: Mivel úgy vélem, hogy abban, amit eddig leírtam, semmi félrebeszélés nincs, előre jelzem, hogy ez az utolsó válasz, amit neked leírok. Nos lehet, hogy kiábrándító lesz amit írok, de semmilyen norvég alapítvány nem pénzzel. Abszolút nem is ismertem ezt a blogot, csak a cím vonzott ide, hogy elolvassam a cikket, viszont amikor megláttam az első, számomra kulturáltnak egyáltalán nem tekinthető hozzászólásod, akkor úgy éreztem, muszáj reagálnom rá, bár abszolút ritkán szoktam blogokon kommentelni, leginkább azért, mert elborzaszt a legtöbbször egysíkú, korlátolt, fröcsögő, alpári stílus, ami sajnos szinte mindenhol előbb-utóbb felbukkan. De itt muszáj volt reagálnom, ugyanis én magam is fogyatékkal élek, amit most nem részletezek - röviden annyit, hogy krónikus betegség. A fogyatékosságot nem én kértem, és nem én választottam, kénytelen vagyok vele élni. Ismerek sok más embert is akik hasonló fogyatékkal élnek. Sem én, sem ők nem vagyunk szarok. Igenis fontos, hogy az emberek, a gyerekek megismerjenek fogyatékkal élőket, hogy pontosan tudják milyen az életük, milyen emberek, legyen mozgássérült, szellemi fogyatékos, vak, gyengén látó, hallássérült, krónikus beteg, baleset, vagy betegség miatt testileg vagy szellemileg sérült, vagy bármilyen más, hogy ne legyenek ostoba előítéleteik, és ne féljenek tőlük, ne utasítsák el őket, hanem segítsenek, és fogadják el őket, mert sokszor szükségük van rá. Ugyanilyen gondolatmenet mentén ha mondjuk meleg vagy roma embereket, ismernek meg a fiatalok, vagy bárki akkor láthatják, hogy nem egy érzéketlen "masszára" kell gondolni, hanem egyes emberekre, akiknek megvan a saját történetük, és a legtöbb dologban ugyanolyanok, mint mindenki. Nem szaporítom tovább a szót, hiszen már annyi mindent leírtam fentebb. A lényeg a tanulás, megismerés, tapasztalatszerzés, elfogadás, tisztelet és tolerancia. Mindenki ezt szeretné kapni másoktól, szóval adjuk meg mi is ezt mindenkinek. Befejeztem. Vége.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.17. 18:35:19

@Hermesz Konrad:

Valamit itt nagyon félreértettél.

Nyilvánvaló, hogy nem kell utálni se a kisebbségeket, se a betegeket (vakok, pedofilek, sánták, homokosok, süketnémák, stb.). Én a liberális betegségkultusz ellen beszélek.

Huffnágel Pista · http://www.huffnagelpista.com 2015.03.20. 07:26:47

@maxval bircaman szerkesztő: @Barbaarb: @Hermesz Konrad:

#Boszorkányvadász: Soviet-style #slutwalk #ribiséta klou.tt/1svel2n5xbvgv

Boszorkányvadász: #SlutWalk 2012
http klou.tt/1py1a4l0y4zs8

Boszorkányvadász: #SlutWalk 2013 klou.tt/1fkqd4ksedoo1

Boszorkányvadász: #SlutWalk 2014 klou.tt/ytad2buoizyw
süti beállítások módosítása