Civil szemmel

Norvégminta

Egyre többen fáznak otthonukban

2016. január 11. - Norvegminta

Filléres megoldás segíthetne nekik

fazik.jpg

A magyarországi gyerekek harmada él egészségre ártalmas, nedves, penészes lakásban. Ennek hátterében sokszor a nem megfelelően szigetelő nyílászárók állnak, amelyek cseréje azonban számos család számára megfizethetetlen. Mit tehetnek azok, akik nem tudnak új ablakot vásárolni, de elegük van abból, hogy az utcát fűtik? Az Ökoszolgálat módszere segítségével pár ezer forintból is akár tíz évre megoldható egy lakás nem tökéletesen záródó ajtóinak és ablakainak szigetelése. A kezdeményezést bárki támogathatja kevés pénzzel, hosszú távon nyújtva segítséget a hátrányos helyzetű családoknak.

Magyarországon paradox módon a legszegényebbek élnek a legdrágábban fűthető lakásokban, amelyek szigetelése nem megfelelő. Havi költségeik jelentős hányadát kell rezsire – egyebek között fűtésre – fordítaniuk, és ennek ellenére sem kellően meleg és száraz az otthonuk. A huzatos, penészesedő lakások nagyon károsak a lakók – köztük a gyerekek – egészségére. Pedig a megfelelő szigetelés új nyílászárók beszerzése nélkül a rések szilikonnal történő betömésével is hosszú távon megoldható alig 10-20 ezer Ft-ból egy átlagos lakásban. Ez a módszer ugyanis a szivacsok alkalmazásával szemben legalább 10 évre megoldhatja a rosszul záródó ablakok, ajtók szigetelését. Az elmúlt fél évben 26 hátrányos helyzetű család lakását szigetelték le az Ökoszolgálat munkatársai önkéntesek és az érintettek aktív részvételével. Emellett ökotréningeket tartottak nekik és ajándékcsomagokat osztottak, melyek olyan környezetbarát és egyben olcsó eszközöket tartalmaztak, mint a takarításhoz használható citromsavat vagy mosószódát.

szigeteles.jpg

„Ez csak csepp a tengerben, de a módszer most már elérhető, és fontos továbbvinni, terjeszteni!” – mondta a szervezet munkatársa, Szabó Gyula. A bárki által kölcsönözhető speciális gép segítségével akár néhány óra alatt betömhetőek egy kisebb lakás nyílászáróinak rései.

Az egészségesebb lakáskörülmények megteremtése mellett a családok legalább 15%-ot a fűtésköltségeken is spórolni tudnak, így költségeik az elkövetkező években jelentősen csökkenhetnek. Az energiaszegénység ellen való fellépés tehát hosszabb távon tudja javítani a hátrányos helyzetű családok körülményeit. Ennek ellenére jelenleg már alig érhetőek el olyan állami, önkormányzati támogatások, amelyek a nyílászárók cseréjét, szigetelését támogatják. A civil szervezet jelenleg közösségi adománygyűjtést tart az Adjuk Össze oldalon. A szigetelés támogatása igazán hosszú távú, jelentős hatású befektetés. Míg egy néhány tízezer forintos élelmiszer-, ruha- vagy pénzadomány hónapok múlva anyagi szempontból már aligha érezteti hatását egy család életében, addig a megfelelő szigetelésnek köszönhetőn több év múlva is érezni fogja a család a támogatást. A fűtésszámlák csökkenésének köszönhetően ugyanis az adomány pénzbeli értéke az évek során megsokszorozódik. Az adománygyűjtő oldalon akár 1000 Ft támogatást is szívesen fogadnak. Ez a kezdeményezés akár kis mértékben – egy-egy lakás szigetelése révén is tovább tud élni, és valós hatást tud kifejteni. Ugyanakkor sokkal nagyobb mértékben – több ezer család és gyerek életét tudná egészségesebbé és költséghatékonyabbá tenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr458261332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Killary Fucking Clingon 2016.01.12. 15:21:41

Tetves norvég civil cenzura eh :) Faszkalapok
süti beállítások módosítása