Civil szemmel

Norvégminta

A Viking Múzeum és az emberi jogok

2015. október 31. - Norvegminta

madar.jpg

A hőmérséklet 8 Celsius-fok. Sétálunk a tengerparton. A jéghideg vízben meztelen férfi fürdőzik. Egy viking leszármazott. Egy ugrásra tőlünk a Viking Múzeum. Benne óriási, temetkezési helyként szolgáló viking hajók, amiket telepakoltak csodálatos tárgyakkal, faragott szekérrel és szánokkal, ágyakkal, ruhákkal – mindennel, amire a túlvilágon szüksége lehet az elhunytnak -, mielőtt a földbe temették őket, ahonnan mintegy ezer év múlva kerültek elő. Ez a nagyszabású temetkezés az előkelőségeket, nagy harcosokat illette meg. A viking társadalomban állítólag különös helyzete volt a nőknek, akik - mai fogalmaink szerint - szinte teljes egyenjogúságban éltek. Az egyik hajó két nő sajátos koporsója volt. Találgatások szerint az egyik lehetett az úrnő, a másik a szolgálója. Hogy a két csontváz közül melyikük melyik lehetett, az a legmélyrehatóbb tudományos vizsgálatokkal is megállapíthatatlan. A halál után tényleg mindenki egyenlő. Norvégiában a halál előtt is. Persze ez költői túlzás, de az erre való törekvés nagyon erőteljes, és az elért eredmények is kiemelkedőek. Valamit tudtak a vikingek. És valamit tudnak a norvégok.

Tovább

Esély az egyenlőségre – nem kérdés

kerekesszek_tarolo.jpg

A Lóczy Lajos Egyesület képviseletében vettem részt a norvégiai tanulmányúton. Egyesületünk a norvég pályázatot egy olyan projekttel nyerte meg, aminek során a Balaton környékét fogyatékkal élők szempontjából jártuk be, és térképeztük fel. Kerekes székesek, látássérültek, és autisták számára szervezünk történelmi-és tájismereti túrákat a Balaton körül. Készült egy kiadványunk is, akadálymentes éttermekről és látnivalókról. Kialakítottunk egy tapintható őslénytani múzeumot is. Norvégiában az akadálymentesítés, ahogy tapasztaltam, nem kuriózum, hanem magától értetődően mindenütt megoldott. A viking múzeumban külön kerekesszék-tartó várja a mozgássérülteket, és helyben igényelhető kerekes székek is vannak a múzeum előterében.

Tovább

Segíteni az embereknek - NORWEGIAN PEOPLE'S AID

npaid-2.jpg

Októberben járt csoportunk a Norsk Folkehjelp (NPA) szervezetnél. Az iroda Oslo belvárosában a forgalmas Storgata-n, egy irodaház legfelsőbb szintjein található. Az irodán végigvonulni kifejezetten érdekes volt - mindenhol intenzív munka zajlott. A fogadóink többen érkeztek, jelen volt (és a beszélgetést vezette) a menekültprogramokat koordináló részleg vezetője és mások mellett az önkéntes szervező is.

Tovább

„Ők gyújtják fel a házainkat!”

dukke_bombet_web.jpg

- mondta az albánokról az a tizenéves szerb fiú, aki részt vett a Norvég Helsinki Bizottság 9 napos nemzetközi workshopján. Majd a beszélgetés során kiderült, hogy ő ezt a rádióban hallotta, meg a tévében is mondták, és azt hitte, ha már a médiában elhangzott, akkor biztosan igaz. Mivel a csoportban albánok is voltak, akikkel együtt étkezett, játszott, aludt, kirándult, kiderült, hogy az albánok lehet, mégsem olyanok. Valaki tévedett a médiában, vagy…

Tovább

Iskola Múzeum Oslo belvárosában

school_museum.jpg

Garantált élmény minden korosztálynak a város legrégebbi általános iskolájának a szomszédságában. Az odalátogatók számára még hitelesebbé teszi a látottakat, hogy ez a múzeum az egykori iskolaigazgató rezidenciájában került kialakításra, míg a szomszédos épület már több mint 100 éve általános iskolaként működik. 

Tovább

Távol Afrikától

afrika_2.jpg

Afrika szarva a világ egyik legszegényebb és konfliktusoktól leginkább fenyegetett területe. Etiópia, Szomália, Eritrea és Dzsibuti tartozik ehhez az északkelet-afrikai régióhoz. Területe nagyjából 2 millió négyzetkilométer és lakossága közel 120 millió. A térséget egyszerre sújtja az éghajlatváltozás, a radikális népességnövekedés, a háborús konfliktusok, olyan betegségek terjedése, mint az AIDS, malária, vagy a gümőkór, a mélyszegénység és a szélsőséges, fegyveres szervezetek terrorja.

Tovább
süti beállítások módosítása