Civil szemmel

Norvégminta

A közösen épített falakat csak közösen bonthatjuk le

2016. április 01. - Norvegminta

wall.jpg

Hogyan működhet valóban független módon egy civil szervezet állami támogatásokból? Hogyan tehetjük aktívvá és felelőssé egy cigánytelep tagjait, ha a helyi segítők rendszeresen segélyekkel, adományokkal látják el őket? Hogyan tartható fenn egy cigánytelepi gyerekek délutáni fejlesztésével foglalkozó oktatási kezdeményezés, ha az okítók mind fizetett munkatársak. A Bagázs válasza szerint sehogyan. A Budapesttől 39 km-re lévő bagi cigánytelepen öt éve működő szervezet ugyanis nem vesz igénybe állami támogatást, adományok közvetítése helyett a helyiek aktivizálásával próbál változásokat elindítani, és diákokat fejlesztő foglalkozásait fizetett oktatók helyett önkéntes középiskolások és főiskolások részvételével valósítja meg – így a kiszolgáltatottság és a hátrányos helyzet konzerválása helyett azon dolgoznak, hogy valóban közelebb kerüljenek egymáshoz a cigánytelep lakói és a többségi társadalom. Ehhez azonban mindkét félnek fontos lépéseket kell tennie. Ahhoz ugyanis, hogy egy befogadó társadalomban élhessünk, mindannyiunknak – romáknak és nem romáknak, állampolgároknak és döntéshozóknak – felelősséget kell vállalnunk.

A szervezet születésnapi rendezvényén a résztvevők testközelből ismerhették meg a Bagázs programjait. A focicsapatról gombfocizás közben tudhattunk meg érdekes infókat, a felnőttoktatási programhoz kapcsolódóan kipróbálhattuk, hogy mi magunk mennyire tudnánk megoldani azokat a felső tagozatos feladatokat, amelyeket a nyolc általános elvégzésére készülő felnőtt társainknak kell a fejlesztés során megoldaniuk. Nézhettünk videókat, összepárosíthattunk mesecímeket, a legfiatalabb korosztály tagjai által készített rajzokkal. Az interaktív ismerkedés után került sor a beszédekre. Szerencsére – a szokásostól eltérő módon – nem csupán a vezetők és fontos szakmai munkatársak kaphattak szót, és mondhatták el kedvenc történeteiket, hanem maguk az érintettek is. Megtudhattuk, hogy indult el a tehetséges focistákat összefogó BAGÁZS FC. Profi edző híján lelkes önkéntesekkel indult el a fejlesztés, amelynek köszönhetően mára már számos roma játékosa van a település hivatalos foci csapatának, aminek korábban soha nem volt cigánytelepi tagja. Persze csak egy apró része az integrációnak, hogy tehetséges fiatalok bekerülhetnek egy település main stream sportjába. Az általános iskolások tanulmányi fejlesztése céljából azonban vannak délutáni foglalkozások is – amelyeket a tanodai tendenciáktól eltérően nem diplomás tanárok, fizetett munkatársak, hanem középiskolás és egyetemista önkéntesek tartjanak – akik amellett, hogy segítenek a helyi fiataloknak, saját maguk is sokat tanulnak tőlük, illetve a cigányság helyzetéről. A Bagázs szerint nem kell feltétlenül diploma és állás ahhoz, hogy valaki hasznos munkát tudjon végezni a közösség fejlesztéséért. Sőt, a középiskolásokat megcélzó közösségi szolgálat programjukba volt már, hogy nyolcadikos jelentkezőt is felvettek. Ha valaki ugyanis lelkes, hisz a másikban, és abban, hogy tud adni valamit neki, akkor igenis működőképes lehet a közös munka.

futas.jpg

Sok más roma telepen élőket segítő civil szervezethez hasonlóan a Bagázsnak is szembesülnie kellett kezdetben a helyiek bizalmatlanságával. Ők azonban fokozatosan szintén elhitték, hogy ezek a gádzsók nem azért jönnek naponta-hetente közéjük, hogy meggazdagodjanak. Ebben a folyamatban kulcs fontosságú volt, hogy a telep néhány meghatározó alakjának elnyerték a bizalmát, és az érintetteket rajtuk keresztül érdemben be tudták vonni a munkájukba. A mélyszegénységben élő, sokszor kriminalizált embereket persze nem könnyű rávezetni arra, hogy van más lehetőség is előttük, és ha felelősséget vállalnak, változhat az életük. Azonban olyan anya is kiállt a vendégek elé, akitől évekkel ezelőtt elvették a gyerekeit – miután már kilenc éve fogyasztott rendszeresen kábítószert. A hasonló történetek ritkán zárulnak happy end-del. Neki azonban sikerült a drog rehabilitáció után talpra állnia, munkát szereznie és gyerekeit is visszakapnia. Az adósságkezelési program egyik idősebb résztvevője pedig arról számolt be, hogy miután 5 évig nem volt árama – legfeljebb akkor, ha áramot lopott, végre elérte, hogy felszereljenek neki kártyás villanyórát. A villanyóra segítségével csak annyi áramot tud használni, amennyi pénz van a kártyán, és nem szembesül a fogyasztó a nehézséggel, amikor utólag jön ki a villanyszámla, amit nem tud fizetni. Az idős nő kifejezte örömét, hogy végre nyugodtan, lelkiismeret-furdalás nélkül élhet.

Az elmúlt években sok minden változott a telepen. Kiskert program és malac tenyésztés indult, óvodai fejlesztés és felnőttoktatás, foci csapat, mentor képzés és még folytathatnánk a sort. A programokban közös, hogy a telepieket partnerként kezelik, nem segélyezendőkként, hanem olyan emberekként, akik képessé válhatnak arra, hogy saját maguk tegyenek sorsuk jobbítása érdekében. Míg néhány éve még nehéz volt rábírni az érintetteket bármilyen aktivitásra, ma már az sem meglepő, ha önállóan rendeznek szemétszedő önkéntes akciót a helyiek. Ugyanis hitet kaptak – lehet más az életük. Ebben fontos szerepet játszott az a több, mint 100 önkéntes, aki hetente látogatja és támogatja őket szakmai, emberi segítséggel. Ma már a telep fele részt vesz valamilyen programban, a gyerekeknek pedig 60%-a. A születésnapi bemutatkozón a pénzügyeket sem hallgatták el. Míg 2011-ben 300 ezer Ft-ból indult el a szervezet, idén már 30 millióból működhetnek. A növekedés miatt egyre fontosabb, hogy tudatosan tervezzenek, és fejlesszék a szervezetet, annak kommunikációját. Mivel állami támogatást továbbra sem szeretnének igénybe venni, ezért a működésük szempontjából kulcsfontosságúak a cégek és magánszemélyek adományai, valamint az önkéntesek munkája – ami nélkül nem is működhet egy igazán független és fenntartható civil kezdeményezés.

A cigány telep lakóit és a többségi társadalmat az elmúlt évek során sikerült kicsit közelebb hozni egymáshoz. Az út azonban még hosszú. Az egymástól elkülönült közösségeket azonban csak akkor tehetjük valóban egymás partnereivé, ha mindkét oldalról bontani kezdjük a falakat – amelyeket az elmúlt években, évtizedekben, századokban – így vagy úgy – de szintén együtt építettünk fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr888550842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2016.04.01. 23:27:41

MIÓTA IS ÉLNEK CIGÁNYOK MAGYARORSZÁGON ??? MIÉRT CSAK A RENCERVÁLTOSZÁS ÓTA NYOMOROGNAK ?????

Advanced Flight 2016.04.02. 00:14:13

Igen, ez így működhet, de hogy állítasz félmillió cigány mellé majdnem ugyanannyi önkéntest? amúgy respect nekik, mert ők legalább nem a Rózsadombról meg az ötödik kerületből tépik a szájukat, mint egyes "jogvédők".

Szalay Miklós 2016.04.02. 00:22:44

A következő linken letölthető egy írás, melyben megtalálható, hogy milyen elvek mentén lehet sikerre vinni a hátrányos helyzetű kisebbségek, a cigányság felzárkóztatását, és van benne egy konkrétabb programjavaslat is. (Utóbbi az írás végén található. Emellett szó van benne még arról, hogy hogyan lehet helyesen szemlélni, jellemezni, összehasonlítani különféle csoportokat, és hogy milyen módszerek állnak rendelkezésre az előítéletek csökkentésére.):

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid069

(A legfelső sor a kép tetején, "A csoportok problémáinak kezelése". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ. Ajánlom még belőle idevágólag az "Attitűdök, sztereotípiák, előítéletek" című részt.)

Zsuzsi25 2016.04.02. 02:33:14

A hangsuly a "kozos" akaraton van. De ugye ok nem is akarnak beilleszkedni. Rengeteg segitset kaptak mar igy is....Tovabba a diszkriminacioi is problema. Nekik jar lakas, mindenfele segely, nekunk magyaroknak meg semmi.

2016.04.02. 03:12:51

Anno a tanácsi lakásokat olyan szinten lerombolták, hogy az gyomorforgató. Amikor rendes emberek álltak sorba lakásért. Én láttam olyan

A cigányokkal szembeni pozitív diszkrimináció persze lényegében a többiekkel szembeni negatív diszkrimináció lett. Ahogy az amerikai affirmative action is a fehér lakosság elleni elnyomás, a white guilt kultusz fegyvere lett. Svábok érdekes módon sose kaptak egyetemi férőhelyet, kvótát, ilyen-olyan felzárkóztató programokat, sőt, ki lettek szorítva mindenhonnan a kommunisták által, nem a német nemzetiségi önkormányzat lopott szét minden állami támogatást.

2016.04.02. 03:21:46

Aki be akart illeszkedni az eddig is be tudott. Sok roma származású magyar van, aki úgy él, ahogy azt a társadalom elvárja. A magyarok közt is van lezüllött, magát kirekesztő, direkt be nem illeszkedő. Őket a környezetük viselkedésük miatt inkább a cigánysághoz sorolja. A cigányság, mint jelző sokszor nem egy etnikumot jelöl, hanem egy életformát, azt, hogy az illető nem alkalmazkodik, nem illeszkedik be, normákat szeg. Ilyen alapon a cigányként élő magyarokra is ráférne egy-két program. Csak a norvégok, amerikaial etnikai alapon megkülönböztetnek az alacsony státuszú népességen belül. Ez a rasszizmus. Hogy cigány pedigrét kell igazolni, hogy amerikai, norvég vagy uniós pénzt kaphassanak. Fasizmus ez a javából.

DFK 2016.04.02. 07:04:26

Abból, hogy a közel milliós cigánynépességben találunk néhány tucat olyat, aki hajlandó integrálódni, nem szabad általánosítani. A többségük nem alkalmazkodik, nem ismer törvényt (kivéve, milyen segélyre van joga). A sikeres integrációnak maga a cigányság a fő akadálya.

2016.04.02. 07:36:17

A sikeres integrálódás akadálya többek közt az ilyen cikkek, akik folyamatosan mantrázzák azt, hogy a befogadó társadalom mennyire kirekesztő.

Szépen becsomagolva a szokásos mantra egyébként: magyarok rasszisták és nem befogadóak. Meg a jellemző klissék, közösen meg esély meg bla-bla-bla.....

Le vagytok ti sz@rva.

Kimberly Clarck 2016.04.02. 08:33:10

rasszista aki azt mondja, h a cigányoknak is kell tenni az integrációért. ez egyértelműen csak és kizárólag a magyarok feladata. minden más országban am ez már lement zökkenőmentesen, csak a magyarok ilyen náci disznók.

2016.04.02. 08:39:29

Csupán halkan kérdezném meg: mennyit is költött a magyar állam 25 ( ! ) év alatt a cigányok "integrációjára" ? Persze ehhez ugyan csapjuk hozzá a "segély"-ként kiutalt pénzeket is. Elég szép összeg fog kijönni. Eredmény???

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.02. 08:53:42

Na, itt van az újabb cigánysimogató, magyargyalázó poszt - mert ugye megint a magyarság általi kirekesztés az oka szegín cigányok nyomorának. Ami mondjuk nem is olyan általános, mert a cigányság sem egy homogén társaság: vannak köztük dúsgazdagok is szép számmal, meg még többen csak úgy átlagosan tehetősek.

Kérdésem a posztolóhoz: honnan akarsz összeszedni több százezres aktivista tömeget, akik segítségével integrálnád a magyarországi cigányokat? Na meg nem nehéz létrehozni egy díszprojektet, de mindezt kiterjeszteni az egész országra? Mert ugye ahhoz integrálódni kívánó cigányokra is szükség lenne...

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.02. 08:56:31

Rövid válasz. Sehogy. Amíg Farkas Flórián tipusú emberek lehetnek a cigányság felkent vezetői, addig sehogy.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.02. 08:58:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: " mert ugye megint a magyarság általi kirekesztés az oka szegín cigányok nyomorának."
Hol írt ilyet a posztban? Idézzed már!

Larry Silverstein 2016.04.02. 09:02:38

1000 év alatt a cigányok semmit sem építettek soha.

Nem falat hanem semmit, semmi maradandót.

Voznyák Pista2 2016.04.02. 09:06:59

Azt kéne megvizsgálni, hogy miért nem tudott a cigányság (szemben minden más népcsoporttal) 800 év alatt beilleszkedni az európai kultúrába? Van e ennek valami egyéb oka is a kultúrális különbségeken kívül ?

A legújabb genetikai kutatások szerint bizonyos szerzett tulajdonságok, genetikailag átörökítődhetnek, de ez nyilván azt jelenti, hogy el is tűnhetnek, vagy más tulajdonságokkal le is cserélhetőek.
Ehhez azonban generációkon átívelő tartós hatásoknak, sőt kényszereknek kellene érvényesülnie.
Például elzárni a populációt olyan lehetőségektől, amelyek rögzült viselkedés minták szerinti egyébként nem kívánt életmódot jelentenek, ugyanakkor megnyitni más csatornákat, amelyek a kívánt irányba terelik a populáció viselkedését.
Van egy amerikai sorozat, cigók lagzijait mutatják be, abból egy nagyon érdekes dolog jött le nekem, nos, ott már dolgoznak, mert muszáj. Amit én láttam, ott a fickó útaszfaltozással foglalkozik, abból él. Viszont a lakodalmukat komoly gond megszervezni, mert kevés vendéglátó hely meri bevállalni, hogy cigó lakodalom kapcsán esetleg szétverjék a berendezést.
Az, hogy elmegyünk a cigók közé gombfocizni, felkínálunk nekik munkalehetőségeket, de az európai kultúrába integrálódott embereket viszont nem támogatjuk vagyonuk, javaik megóvásában, (így gátolva, hogy a nem integrálódott népesség a "hagyományos" forrás szerzési csatornákhoz folyamodjon) úgy nem lesz hosszú távú változás.
A baj az, hogy a cigány népesség nagy része még mindig a rossz viselkedés mintákat követi.
Ha el is tudjuk érni lokálisan, egy egy szűk közösségükben, hogy helyes irányban induljanak el, idővel visszasodródhatnak a kedvezőtlenebb főáramlatba, ha a hatás nem tartós, és nem támogatott minden irányból.
Ha elérjük, hogy tisztán tartsák környezetüket, és dolgozzanak, ezzel párhuzamosan (ezt csak szimbólumként mondom) villanykerítést is fel kell húzni, a környező mezőgazdasági területek köré megakadályozandó az "egyéb" lehetőségeket is. Ugyanez vonatkozik a szocializációs készségükre is.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.02. 09:21:20

@Voznyák Pista2:

Van itt még egy probléma, mégpedig az, hogy mi előnye is származik a cigánynak az integrálódásból. Jelenleg ezernyi jogcímen kap segélyt és támogatást, de ha már elkezdett rendesen dolgozni és élni, akkor - természetesen nagyon helyesen - már azonos elbírálás alá esik a kicsit az átlag alatti magyar polgárral. Éspedig azért a kicsit átlag alattival, hiszen a cigánynál nincs meg az a családi háttér, ami a magyarnál legtöbbször azért megvan, a kulturális háttérről nem is beszélve.

Azzal a kicsit átlag alatti magyar polgárral, akinek hát finoman szólva is igen nehéz az élete. Tehát az integrálódott vagy integrálódni szándékozó cigány azzal szembesül, hogy lényegében nehezebbé vált az élete.

S ebből nem a további pozitív diszkrimináció a kiút, hanem a szegényebb magyar emberek életszínvonalának javítása, hiszen ebbe a kategóriába kerül az integrálódott cigány is. Innen természetesen az is látható, hogy semmi remény a cigányok nagyobb tömegeinek integrációjára mindaddig, amíg a magyarság jelentős rétegei szegénységben élnek.

Voznyák Pista2 2016.04.02. 09:45:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

A szocializmusból átöröklött segélyezési és családtámogatási rendszer, amit talán már elkezdtünk visszafejtegetni, azonban, én megengedőbb lennék a jogszabályok tekintetében, főleg, ami a vagyonvédelmi lehetőségekre vonatkozik.
Most már a lakosságban betöltött arányuk is gond.
Nagy létszám, nagy probléma.
A poszt írója arról beszél, hogy legyen a kezünkben virág.
Én azt mondom igen legyen, de legyen már megengedett a páncéling is.

bloglegelő 2016.04.02. 10:15:09

"Norvégminta" ... oké, értjük az utalást.

A posztoló volna szíves arra is utalást tenni, hogy például (hozzánk képest) a norvég időskorúak erőszakos halála hogy áll arrafelé, az elkövetők származása szerint ? (Mert gondolom, származásról nem csak akkor szabad beszélni, ha segélyért kell folyamodni).

Az igen tisztelt jogvédők nem humanisták, hanem cigány és nem cigány hullákon élősködő dögevők.

bloglegelő 2016.04.02. 10:48:54

pardon, hullákon élősködni már nem lehet.

hízni viszont igen, szaftos álmoralizálással leöntve igazi csemege

KissGecihuszár 2016.04.02. 11:10:42

@Kimberly Clarck: maga normális? Mégis ki a lófasznak képzeli magát, hogy egy egész népet le disznónáciz azért, mert egy olyan kisebbségnek nem tartja oda az arcát, hogy az kedve szerint ott rúgjon bele martenssel, ahol csak éri?! Igenis, a cigóknak is tenni kell azért, hogy a még többségi MAGYAR társadalom elfogadja, egyenlő partnerként kezelje őket, ugyanis vannak olyan játékszabályok, melyeket a többségi társadalom állított fel, s melyet annak nagyobb része minden ellenvetés nélkül elfogad és passz! Ilyenek a teljesség igénye nélkül, hogy nem mászunk át a másik kerítésén, nem nyúljuk le annak tulajdonát, s amennyiben ezt az észreveszi és esetleg jelzi, hogy kívül tágasabb, nos ez esetben nem döfjük le, mint egy desznyót! Illetve, ha a hülye droid kölykünk kirohan egy autó elé, mely még csak el sem üti, de annak soförje azért megáll, hogy checkolja, minden rendben van-e, nos akkor nem rohamozzuk meg a cáláddal, tázsvérákkel és nem verjük-rúgjuk halálra a kiskorú lányai szeme láttára, mint a szerencsétlen Szögi Lajost!! Érti, bassza meg?!? Imádom az ilyen baloslibsis okostojás "jogvédő" kreténeket...

Kimberly Clarck 2016.04.02. 12:57:28

@KissGecihuszár: relax, szarkazmus volt. szinte semmi sem áll mmesszebb tőlem, minthogy baloslibsis jogvédő legyek

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.02. 20:50:48

@KissGecihuszár:

"a cigóknak is tenni kell azért, hogy a még többségi MAGYAR társadalom elfogadja, egyenlő partnerként kezelje őket"

Jól írod és jól látod a helyzetet: a MÉG többségi magyar társdalom. És roma honfitársaink éjt nappallá téve dolgoznak is - no nem azon, hogy elfogadtassák magukat, hanem azon, hogy Magyarországon megszűnjék a magyar többség. Erre igen jók az esélyeik, mert Kelet-Magyarországon már szép számmal akadnak olyan települések, ahol az iskolákban alig van magyar gyerek.

Nálunk a faluban (Balaton déli partja) évtizedekig csak mutatóban voltak cigányok, és azok is rendes, dolgos emberek voltak, semmi baj nem volt velük. Az utóbbi pár évben azonban már több olyan cigány család költözött ide, akik a 4-5 gyereket csak a segílykébű tartják el. Mondjuk azt nem értem, miből volt pénzük itt házat vásárolni.

Egyébként KissGecihuszár kommentjéből tényleg sütött az irónia, hogy sikerült félreértened? :D

Éhes ló 2016.04.03. 06:14:58

Ez egy több mint 500 éve sikertelen projekt.
Nem csak Magyarországon, hanem mindenütt ahol cigányok élnek.
Minden ere költött fillér, minden energia, jószándék kukába ment eddig és most se megy máshová.
Ma is megöltek és kiraboltak a cigányok egy önvédelemre képtelen idős magyar embert.
Tegnap is megöltek és kiraboltak egyet.
Gyrekeket rabolnak ki tucatjával minden nap.
Iskolások százezreinek tanulását, nevelését lehetetlenítik el deviáns purdék.
Nem támogathatja magyar ember az ilyeneket, nem támogathatjuk a potenciális bűnözőket, gyilkosokat, deviánsokat.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.03. 07:03:42

@Éhes ló: Most - kivételesen - részben egyetértek veled.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2016.04.03. 07:07:12

@Voznyák Pista2: Pontosan így van. A cigányság megtartotta közösségét és ebben sajnos van egy csomó rossz minta. Egy kezemen meg lehet számolni például mennyi értelmiséginek sikerült kerülnie közülük. A 100 tagú cigányzenekart nem tekintem annak.

KissGecihuszár 2016.04.03. 14:54:27

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszi szépen, kedves vagy! Jól esik, ha elismerik a gondolataim helyességét, így quasi kapok egyfajta feedbacket, hogy akkor mégse vagyok tök idióta...
Merre laksz a Déli parton?? Egyébként pár éve én is éltem Siófokon kerek 1 éven át és engem is meglepett a cigóindex, merthogy közép, illetve belső Somogyban és persze Kaposváron van belőlük bőséggel, nos azt mindig is tudtam, de Siófokon fejbe vágott a látványuk!
@Kimberly Clarck: Ari vagy, azért azt vmi szmájli jellel pl. jelezhetted volna, hogy csupán humor volt...
Ismét szeretném leszögezni, hogy nekem alapvetően nincs bajom a cigány származású Magyar emberekkel, hiszen számos cigány művész, zenész ( a szépséges -szerintem a frenetikus hangján kívül olyan sexuális kisugárzása van, hogy 10 egészséges pasiból 9-nél nem kéne Gigónak 2x csettinteni ahhoz, hogy az felajzott állapotban megszaggasson vele egy komplett ágyneműt...- Radics Gigócától egészen a Járóka családig bezárólag, hogy a Szakcsi Lakatos Béláról, vagy épp a Snétberger Feriről ne is beszéljünk), régiszégkárászkádőű, egyéb igényes szakmák képviselői közt találhatunk szép számban menő cigányembereket. Sajnos, ezek az emberek a honi kb. 800ezres cigány népesség jó, ha 8-10%-át jelentik, a többi "potom" 90% -ból van még mondjuk 15-20%, aki ha nem is jólétben, de azért -köszönhetően egy real melóhelynek- elvan, eltartja magát és a cáládot, pl. Cserdiben és egyéb olyan falvakban, ahol az akár cigó polgi világosan és ellentmondást nem tűrően megértette velük, hogy nincs más út, csak az értékteremtő MUNKA! Node a többi?! Ezekről beszélünk, mint a nemzet fő vérszívóiról!

KissGecihuszár 2016.04.03. 15:53:21

@KissGecihuszár: Tessék, az ilyenekről beszéltem, íme:
www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kek-hirek/kiloptak-a-trafobol-a-szinesfemet-658629
Persze-persze, ezek a senkiházi patkányok egész biztos nem cigányok voltak, ja... Sajnos, én mindaddig prejudikálom, hogy DE, ameddig a yardos tudósításokban meg nem nevezik az elkövetőek pontos származását!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.04.03. 18:19:54

@KissGecihuszár:

Pontos települést nem mondok, mert nem akarom azonosítani magam (nem temiattad), de annyit írhatok, hogy Balatonszemes és Siófok között.

"ezek az emberek a honi kb. 800ezres cigány népesség jó, ha 8-10%-át jelentik"

Szerintem kevesebbet, persze pontos adataim nincsenek, én is csak találgatok.

Az előítélettel pedig nincs semmi baj, evolúciós vívmány, nélküle már rég kihaltunk volna. Kár, hogy a rendes cigányok szívnak miatta leginkább.
süti beállítások módosítása