Civil szemmel

Norvégminta

A társadalom nyomokban civileket is tartalmaz

2015. november 30. - Norvegminta

candy.jpg

Magyarországon.
Mintha lenne a civilségben valami különös.
Civil egyenlő különc.
A különcök pedig kevesen vannak, furcsák és ferde szemmel szokás rájuk nézni.
Magyarországon.
Norvégiában nem.
Norvégiában a lakosság 79%-a tagja legalább egy civil szervezetnek.
Norvégiában a lakosság 64%-a vett részt valamilyen önkéntes munkában az elmúlt 12 hónapban.
És nincs bennük semmi különös.

A különbség a két ország között nemcsak az utcán, a láthatóan széles társadalmi rétegeket érintő jólétben volt tetten érhető októberi oslói tanulmányutam során, hanem nagyon erősen a civilekkel szembeni kormányzati attitűdben is. Az egyik legerősebb élmény számomra az volt, hogy a civil szervezetek egymás után büszkén számoltak be arról, hogyan változott meg a szabályozás, vagy milyen javaslatcsomag került kidolgozásra a legmagasabb döntéshozói szinteken, annak következményeként, hogy ők rámutattak valamilyen állami diszfunkcióra vagy jogérvényesítési problémára. Röviden: Norvégiában komolyan veszik a civileket. A civilek kritikáit is.

Magyarországon ezzel szemben legtöbbször az látható, hogy a kritikus hanggal javaslatcsomagok és tettek helyett, inkább forrásmegvonás, tagadás és szőnyeg alá söprés jár együtt. Miközben hazánkban több ezer civil dolgozik forráshiányos körülmények között, sokszor önkéntes alapon azon, hogy oda is elvigye a legalapvetőbb elvileg állami szolgáltatásokat (pl. a jó minőségű oktatást), ahol az állam erről nem gondoskodik.

Az Oslóban megismert civil szervezetek képviselőinek többsége arról is beszámolt, hogy működésüket anyagilag is támogatja a Norvég Állam és a mindenkori kormány. Magyarországon inkább az jellemző, hogy a civil szervezetek (legalábbis az NCTA által preferált célokért tevékenykedők) szinte kizárólag EU-s, svájci, vagy éppen norvég pályázati forrásokból tudják finanszírozni tevékenységüket. Az állam és a mindenkori kormány által nyújtott anyagi forrás jobbára csak a szervezetek tevékenységének minimális hányadát fedezi.

Az Oslóban működő szervezetek képviselői egyébként részletekbe menően ismerték a „magyar helyzetet”. Tudták például, hogy mi az a Nemzeti Konzultáció. A legtöbben aggodalmaikat osztották meg velünk, valamint elismerésüket fejezték ki felénk, amiért ilyen közegben dolgozunk.

Mi abban hiszünk, hogy nem lesz mindig így és lehet olyan országot is építeni, ahol az emberek pártszínektől függetlenül meg tudnak állapodni közös célokban, és hogy e célok érdekében az állam, illetve a mindenkori kormányzat egyszer majd támogatni fogja a civil szervezetek munkáját. Mi abban is hiszünk, hogy az egyik olyan cél, amiért közösen kellene dolgoznunk az, hogy minden magyar gyermek megfelelő (magas) színvonalú oktatásban részesüljön. A Motiváció Oktatási Egyesület ezért dolgozik sok színtéren. Az egyik „eszközünk” az IntegRÁCIÓ elnevezésű kampány, melynek célja az oktatási integráció támogatása. A kampány keretében én többek között képzéseket tartok, ahol a résztvevők kipróbálhatják a korábban ugyancsak NCTA finanszírozással fejlesztett Mentortársas elnevezésű játékunkat is. A Mentortársas során a játékosok megtapasztalhatják, átélhetik, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézniük a hátrányos helyzetű gyerekeknek az iskolarendszerünkben.

A tanulmányúton tapasztaltak egyik üzenete számomra az volt, hogy a civil szektor „láthatósága” alapvetően meghatározza a civil szervezetek működését. A láthatóságot pedig nagyban erősíthetik azok az ernyőszervezetek, akik a hasonló területen dolgozó civil szervezetek tevékenységét koordinálják, valamint közös platformként képviselik is érdekeiket a mindenkori kormányzat felé. Magyarországon még nem minden területnek van e tekintetben ernyőszervezete és a létezők sem elég erősek még. Ahogy a civil szektor általában sem. 

A tanulmányúton megismert szervezetek szinte kivétel nélkül önkéntesekkel (is) együtt dolgoznak. Ez is megerősített abban, hogy jó úton járunk, hiszen a szervezetünknél mi is évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az önkéntesség erősítésére. Az önkéntesség részben még kiaknázatlan Magyarországon, pedig az önkéntesek munkája erőforrás is az egyébként sokszor forráshiánnyal küzdő civil szervezetek számára.

Az IntegRÁCIÓ kampány keretében épp a fenti elemekre helyezzük a hangsúlyt: felismertük a láthatóság erejét, ezért választottunk kampány eszközt, de felismertük azt is, hogy mi, „különc civilek” kevesen vagyunk ahhoz, hogy rendszerszintű változtatásokat érjünk el. Úgyhogy olyan embereket, önkénteseket keresünk, akik tevékenyen is részt vennének az oktatási integráció népszerűsítésében és ennek érdekében tesznek valamilyen saját vállalást. Ahogy ők tették >>>.

 

Csempesz Péter – Motiváció Egyesület

A bejegyzés trackback címe:

https://norvegminta.blog.hu/api/trackback/id/tr488127162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhes ló 2015.11.30. 17:35:20

Titeket ki választott meg, mikor és mire?

Milyen alapon gyakrolnátok bármilyen közhatalmat, milyen alapon vindikáltok magatoknak belelszólást választott testületek munkájába?

Hol vannak a támogatóitok, amikor orrvégpénzen tengődtök?

pickman 2015.12.04. 14:41:05

Kedves "Ló"!

A civileket nem kell megválasztani, így az első kérdésed irreleváns.

Közhatalmat sem gyakorolnak. Beleszólást azért kérhetnek civilek, mert vannak dolgok az országban, amelyek nem működnek megfelelően.

Az utolsó kérdésedet nem értem igazán.

Éhes ló 2015.12.05. 18:02:57

@pickman: a demokrácia alapja felénk a népképviselet, aminek tagjait helyben és országosan, de még az ep-be is, szabad választásokon választanak meg a választók.
Ez adja a legitimitásukat és ez adja meg a tekintélyüket is.

Akiket senki nem választ meg, senkit nem képviselnek (magukon kívül.) vagy olyanokat képviselnek, akik a számláikat kifizetik. Például az orrvégeket, sorost, mint ezek is itt a psoter megett.

A cikk számos ponton utal arra, hogy miként zsarolják, presszionálják a közhatalmat gyakorlókat és arra is, miként akarják ezt egyre több területen gyakorolni.
Holott a beleszólásuk rendjét törvények szabályozzák és nem vindikálhatnak maguknak vétó jogot, többletjogokat, többlettámogatást sem a többi állampolgárhoz, civilhez képest.
Erre még az sem jogalap, ha valami "nem működik megfelelően".

A finanszírozóikról írtam, arról, hogy a többség és kormányellenes propagandájukat, aktivizmusukat a belterjes libbant bandájukat kik fizetik évek óta.
Orrvégpénzen kitartott rombolók, egymást menedzselő belterjes társaság ez.
Nem "civilek".
Ők a "civilek":
www.nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_kedvezmenyezettek
meg még sokaezren, akik nem regisztráltak és nem jogosultak.
Ezekben tevékenykednek milliószám a magyar emberek, ingyen, önkéntesen évtizedek óta.
Szemben a post hazugságaival.
Őket nem soros és nem orvvágpénzen futtatja a libbant média, mint ezt a pártucatnyi saját támogatóit ás átvágó (kettős mérce gyűjtési trükk) politkai aktivistát:
vs.hu/kozelet/osszes/szervezheto-e-norveg-penzekbol-tuntetes-a-magyar-kormannyal-szemben-0626
süti beállítások módosítása